400 oldalnyi Putyin-aranyköpést kapnak az orosz tisztviselők

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Újévi ajándékként, bár szinte kötelező olvasmány Putyin egyik szövetségese szerint.


Szavak, amelyek megváltoztatták a világot címmel 1000 orosz tisztviselő kap Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik fő szövetségesétől, Vjacseszlav Vologyintól egy idézetgyűjteményt. Kísérő levelében Vologyin azt írta a parlamenti képviselőknek, regionális kormányzóknak és civil társadalmi képviselőknek, hogy a könyvre lehet úgy is tekinteni mint a Kreml „értékeinek és vezérelveinek” útmutatójára, ami „minden tisztviselőnek kötelező olvasmány”.


A kötet 19 Putyin beszédet tartalmaz, ezeken belül pedig félkövérrel emelték ki a világot megváltoztató jóslatokat. Így elolvasható benne az orosz elnök 2007-es müncheni beszéde, amelyben az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy célja a katasztrófa, hogy uralja a globális rendet, valamint az a 2014-es is, amelyben hevesen védte a Krím-félsziget bekebelezését a parlamenti képviselők előtt.

A könyv szerkesztőjeként és kiadójaként a Hálózat van feltüntetve, amely egy Kreml-párti ifjúsági mozgalom.


Azt vettük észre, hogy amit Putyint mond, az bizonyos mértékig valóra is válik

– mondta a mozgalom egyik tagja, Anton Vologyin, akire a könyv mögötti agyként tekintenek. Majd hozzátette: „Putyin szavait profetikusan is lehet értelmezni”.


A Kreml azonban úgy tűnik, próbál elhatárolódni a kötettől. Putyin szóvivője, Dmitrij Peskov azt mondta, ő még semmit sem hallott a könyvről, így nem is tud ezzel kapcsolatosan feltett kérdésekre válaszolni – írta a BBC blogja.