373 milliót költene a főváros a menekültekre

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok sajtóközleménye szerint a Verseny utcában a menekültek számára kialakítandó, új tranzitzóna mintegy négyezer négyzetméteres területen valósul meg, és a technikai feltételek kialakításával a főváros biztosítja majd itt a tisztálkodás és egészségügyi ellátás lehetőségét. Az őszi esős időszakra tekintettel fedett részeket is létrehoznak az egykori piacon. Kocsis a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén tesz javaslatot az illegális bevándorlókkal kapcsolatos kiadások fedezetének biztosítására 373 millió forintos összegben.

Az MTI arról számolt be, hogy az előzetes becslések szerint a tranzitzónák fenntartásának várható havi bruttó költsége több mint 77 millió forint lehet. Nem világos, hogy ebben már az új tranzitzóna működési költsége is benne foglaltatik, vagy ez az összeg a korábban a budapesti pályaudvarokon létrehozott tranzitzónákra vonatkozik.

A közleményből kiderül az is, hogy a rendőrség folyamatosan emelt létszámmal vigyázza a budapestiek biztonságát, és egyre több eszközzel lép fel az embercsempészekkel szemben. A rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban mintegy 50 embert állítottak elő embercsempészet gyanújával.

Tarlós István főpolgármester jelezte, a fővárosi önkormányzat minden segítséget megad a rendvédelmi szerveknek, az eljáró hatóságoknak, és erre utasítja a főváros érintett cégeit és intézményeit is. Budapest segítséget ad ahhoz is, hogy az illegális bevándorlók mielőbb eljuthassanak a BÁH által fenntartott befogadóállomásokra, ugyanakkor érvényesíteni fogja a közterületek rendjére vonatkozó szabályokat.