400 milliárdot is bukhat a Brexiten Magyarország

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov / MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

-

Az infláció emelkedése meghozhatja a negatív reálkamatokat.


A lakosságnak lépnie kell, ha befektetései után profitot is szeretne látni, mert jönnek a negatív reálhozamok. A reálkamat mínuszba hajlásának oka, hogy a csökkenő hozamok mellett ősztől emelkedésnek indul az infláció – írja elemzésében az Equilor. A magyar gazdaság növekedése elmaradhat a kormány 2,5 százalékos célkitűzésétől, és csak két százalék lehet az idén. Az államháztartás hiánya ugyanakkor a terveknek megfelelően két százalék alatt maradhat.

Bár a pénz- és tőkepiacok hamar megnyugodtak a júniusi Brexit-szavazás után, néhány éven belül Magyarországot is elérhetik annak hatásai, amennyiben az EU többi tagállama nem pótolja a harmadik legnagyobb befizetőjének számító Nagy-Britannia által az uniós költségvetésbe 2019-2020 között fizetendő 23-24 milliárd eurónyi összeget – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Ebben az esetben Magyarország több mint 400 milliárd forinttól esne el. A Brexit részletei még nem tisztázottak, így biztosan kieső forrásokról még nem lehet beszélni, és elképzelhető olyan megoldás is, melyben a szigetország továbbra is befizetne az uniós költségvetésbe, amiért cserébe széleskörű hozzáférést kapnának az európai piachoz.


A csengetésnél jobban örülne a kormány a felminősítésnek


A javuló makromutatókat ősszel – a Fitch tavaszi felminősítése után – a Moody’s is pozitívan értékelheti, miközben az S&P esetében az Equilor egyelőre nem számít az adósbesorolás javítására. Befektetői szempontból az egyik legfontosabb kérdés, hogy az újabb felminősítés milyen hatással lenne a magyar pénz- és tőkepiaci árazásokra. A Fitch lépése után érezhető vételi erő jelent meg a magyar kötvények másodpiacán és rövidebb ideig a részvénypiacon is, mivel ez utóbbi esetében az alapok már jóval hamarabb elkezdték a vásárlásokat, ami a BUX index tavalyi ralijában is látható volt. Amennyiben újabb felminősítés érkezik, az elsősorban a forintkötvények piacán hozhat érdeklődést, míg a devizakötvények és részvények esetében inkább már csak rövid távú pozitív hatások várhatók.

A magyar részvénypiac a nyár folyamán erősödött, elsősorban a vezető tőzsdék jó teljesítménye és a kedvező magyar makroadatok miatt. Az amerikai részvények új csúcsra kapaszkodtak az elmúlt hónapokban, negatív korrekció jelei egyelőre nem látszanak. Az európai részvénypiacon a külső környezet még támogatóbb (alacsony kamatszint, EKB likviditást ösztönző programja) az árfolyamok alakulása szempontjából, azonban itt több olyan kockázati elemmel (EU gazdasági teljesítmény, hitelkihelyezések mérsékelt növekedése, olasz bankszektor helyzete, Brexit-hatások) is számolni kell, melyek fékezik a részvényindexek további emelkedését.