400 milliárdot fehérült a gazdaság

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Az EKÁER, valamint az online pénztárgép bevezetése tavaly közel négyszáz milliárd forintot eredményezett a költségvetésben.


Augusztus 1-jétől szigorodik az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER), amelyet 2015. január elsején a gazdaság fehérítése miatt vezetett be a kormány.

A jövő hónaptól bármilyen, kereskedelmi célból árút szállító járműre, így a haszongépjárművekre is kiterjed a bejelentési kötelezettség. Eddig csak a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járműre volt útdíjköteles.

A fuvarozó felelőssége lesz a hatósági zár sértetlen megőrzése is. A szabályszegést magánszemély esetén minimum kétszázezer, maximum ötszázezer forint, vállalkozók esetén pedig ötszázezer és egymillió forint közötti bírsággal sújthatja a hatóság.

A járművet a kiszabott bírság megfizetéséig ezentúl vissza is tarthatják az ellenőrök, ha a megbüntetett fuvarozó nem rendelkezik magyar adóazonosító számmal és székhelye, lakóhelye, szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van, illetve nem vállaltak - banki vagy belföldi gazdálkodó szervezet részéről - garanciát a bírság megfizetésére. A jármű visszatartása alól csak a romlandó árut és élő állatot szállító fuvareszközök mentesülnek.

Augusztus 1-jétől nemcsak az számít szabálytalanságnak, ha nem jelentenek be egy rakományt, de az is, ha többet jelentenek be, mint amennyit ténylegesen szállítanak. Ilyenkor a hiányzó mennyiség - vagyis a bejelentett és a szállított mennyiség különbsége - értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhatnak ki.


Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára sikeresnek minősítette a rendszert. Szerinte az elmúlt másfél év alatt több mint 56 ezer ügyfél regisztrálta magát a rendszerbe, a hatóság az úti ellenőrzésekkel és a telephely-vizsgálatokkal együtt közel 100 ezer ellenőrzést végzett.

Önkéntes befizetésből, illetve lefoglalásból 2016 első fél évében közel nyolcmilliárd forint folyt be az államkasszába, tavaly egész évben több mint nyolc milliárd. Az EKÁER, valamint az online pénztárgép bevezetése tavaly közel négyszáz milliárd forintot hozott a költségvetésnek.