400 kiló fémhulladékra bukkant a NAV egy illegális telepen

-

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Érden derítettek fel egy román állampolgárok által illegálisan működtetett fémátvevő telepet, és az ott talált több mint 400 kilogramm fémhulladékot lefoglalták – írja közleményében a NAV. Az adóhatóság eljárást indított és feljelentést is tesz a telep tulajdonosaival szemben.


Közérdekű bejelentés alapján szálltak ki a helyszínre a pénzügyőrök, akik Érden egy családi háznál tartottak ellenőrzést. A ház udvarán közel fél tonna szétválogatott fémhulladékot, azok mérésére szolgáló 4 darab mérleget és a fémhulladék megmunkálására szolgáló szerszámokat találtak. A bejelentés szerint román állampolgárok fémhulladék felvásárlását végezték a telepen engedély nélkül.


Az egyik ellenőrzött személy azt mondta az adóhatóságnak, hogy az általa értékesíteni kívánt fémhulladékokat lomtalanításokból szerezte be. Mivel azonban a lomtalanításkor kihelyezett hulladék a közszolgáltató tulajdonát képezi, lopás bűncselekmény elkövetése miatt feljelentést is tesz a NAV.


Az illegális fémkereskedelmi tevékenység gyanúja miatt a NAV pénzügyőrei az udvarban talált fémhulladékot lefoglalták, és fémkereskedelmi törvénysértés miatt eljárást indítottak, de mivel a hulladékok gyűjtéséhez, tárolásához és ártalmatlanításához sem volt engedély, ezért még hulladékgazdálkodás megsértése bűncselekmény elkövetése miatt is felelniük kell a román állampolgároknak. Az engedély nélkül folytatott, illegális tevékenység miatt mintegy félmillió forint bírság kiszabása várható.