400 ezerbe kerül Rédének egy nem megválasztott alpolgármester

-

A polgármester jelöltje a képviselőknek nem tetszett, a képviselőké meg a polgármesternek. A kormányhivatal megelégelte a huzavonát. Most újabb vita támadt: ki fizessen?


Csaknem négyszázezer forintra büntette a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal Réde önkormányzatát, mert a képviselő-testület a törvényi előírások ellenére 2014 októbere, az önkormányzati választások óta nem választott alpolgármestert – írja keddi számában a 24 Óra című napilap.

A mulasztás oka, hogy a polgármester jelöltjét a képviselő-testület egyszer sem fogadta el, a település vezetője azonban csak olyan képviselőt hajlandó jelölni erre a posztra, akivel együtt tud működni.

A lap beszámolója szerint a kormányhivatal többször felszólította a települést, hogy válasszanak alpolgármestert, majd bíróságra került az ügy, ennek fejleménye a 386 500 forintos bírság. Az összeg meghatározásánál a 38 650 forintos köztisztviselői illetményalap tízszeresét vették alapul.

Pölöskei József (független) polgármester írásban kérte a kormánymegbízottól a bírság csökkentését. A polgármester az újságnak azt mondta, a történtek sok helybélit felháborítottak. Szerintük a bírságot nem a közös kasszából kellene kifizetni, hanem a képviselőknek kellene összeadniuk, mert a hiba csak nekik róható fel.