400 ezer dollárért kelhet el a Pókember első száma

Forrás: Archives du 7eme Art

-


Négyszázezer dollárnál (111 millió forint) nagyobb összegért kelhet el egy csütörtöki árverésen az Amazing Fantasy 15. száma. Az 1962 augusztusában megjelent képregényben jelent meg először a Pókember. Erről az MTI számolt be.

A szakácsként dolgozó Walter Yakoboski pénze nagy részét ritka képregényeket gyűjtésére fordította, abban bízott, hogy gyermekkori szenvedélye egy nap remek befektetésnek bizonyul. Gyűjteményének legértékesebb darabja az Amazing Fantasy 15. száma.Yakoboski 1980-ban vásárolta meg a füzetet 1200 dollárért. "Ez az első alkalom, hogy tényleg eladok valamit. Harminchat éve nálam van, itt az ideje, hogy megváljak tőle" - mondta a 60 éves férfi, aki a pénzből néhai édesapja héthektáros Long Island-i zöldségfarmját szeretné megvásárolni.

A dallasi Heritage Auctions csütörtöki aukcióján Yakoboski gyűjteményének más darabjaira is lehet licitálni, köztük egy 1963-as Pókember-képregényre és a Fantastic Four két, valamint a Justice League of America egy számára. Ezek együttesen további 75 ezer dollárt hozhatnak.

Lon Allen, az aukciósház munkatársa szerint az Amazing Fantasy 15. számából jelenleg 4-5 ezer példány van forgalomban, de Yakoboskié szinte vadonatúj állapotban van. Szerinte a Yakoboski tulajdonában lévő füzettől várt 400 ezer dolláros, vagy annál magasabb leütési ár, nyilvános árverési rekordot jelentene a képregény esetében.

A képregényt Stan Lee írta, Steve Ditko rajzolta. Arról szól, hogy a tizenéves Peter Parkert megcsípi egy pók, amitől rendkívüli tulajdonságokra tesz szert. A képességeitől megrészegült hős nem állít meg egy tolvajt, aki később végez az őt felnevelő bácsikájával. A Pókember keservesen megtanulja: a nagy erő nagy felelősséggel jár.