400 évvel halála után kapott méltó nyughelyet Cervantes

-

400 év után helyezték örök nyugalomra a madridi San Ildefonso templomban Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha című regény világhírű szerzőjének, Miguel de Cervantesnek a maradványait, amelyeket tavasszal találtak meg a madridi Trinidad kolostor kápolnája alatti kriptában.


Az ünnepség előtti napon a maradványokat három nagyobb méretű urnában a rend apácái vitték be a templomba és helyezték el egy falfülkében, amelyet egy gránitlappal fedtek be.

„Itt az idő azt mondani: Don Miguel, a küldetés teljesítve” – fogalmazott ünnepi beszédében Madrid polgármestere, miután babérkoszorút helyezett el a síremléknél.

Ana Botella a legjobb spanyol irodalmárnak, a modern regény feltalálójának nevezte Cervantest, akinek ezért „mindig az adósai leszünk”.Cervantes maradványainak holléte eddig az évig ismeretlen volt. Egy régészekből, antropológusokból álló kutatócsoport tavaly áprilisban kezdett feltárásokat ott, ahol a feljegyzések szerint 1616-ban eltemették Cervantest. Az épületet 1673-ban átalakították, ezért az egykor ünnepelt író sírját áthelyezték, de a pontos helyét azóta nem lehetett tudni.

Az ásatások során a kutatók a föld alatt öt méterrel rábukkantak egy 60 négyzetméteres kriptára, és az egyik falfülkéből egy M. C. monogramos fakoporsó töredékei, köztük emberi csontok is előkerültek. Találtak a kor viseletének megfelelő, XVII. századi ruhadarabokat is.

Francisco Etxeberria, a projekt vezetője elismerte, hogy 100 százalékos eredményt csak DNS-vizsgálattal lehetne elérni, de erre nincs mód, mivel az írótól nem maradt fenn DNS-minta. Ennek ellenére a szakértők biztosak abban, hogy a feltárt csontok között találhatók Cervantes és felesége, Catalina de Salazár maradványai is.