400-600 testrészt találtak eddig az Alpokban

Fotó: MTI/MTVA / Francis Pellier

-

Háromnapi kutatás után még nem találtak egyben maradt testet. A Lufthansa sose látott mértékű kártérítést fizethet az áldozatok hozzátartozóinak.


A francia rendőrség eddig 400-600 testrészt gyűjtött össze a Germanwings-gép roncsai közül. Egy szóvivő szerint eddig teljesen ép holttestet nem találtak. Hozzátette, a legnagyobb egyben maradt rész hátizsák méretű volt.


A hatóságok egy autóbuszban kialakított laboratóriumban próbálják meg azonosítani, hogy kié is az adott testrész. Ehhez a hozzátartozóktól vett DNS-mintákat használják fel. A rokonokat arra is megkérték, hogy próbálják felidézni, ki milyen ruhát vagy ékszert hordhatott az utazás alatt, illetve, hogy volt-e más ismertetőjegyük (például tetoválásuk), amiről felismerhetőek lennének.

A rendőrség munkáját önkéntes fogorvosok is segítik.


A mobil labor


Lassan mindenhol két személynek kell a pilótafülkében tartózkodnia

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) átmeneti javaslata szerint legalább kétfős, állandó jelenlétre van szükség a repülőgépek pilótafülkéjében. Ebből minimum az egyikőjüknek pilótának kell lennie.

Csütörtökön és pénteken több légitársaság közölte, hogy módosítja a fülke használatára vonatkozó szabályokat: a kanadai Air Transat és Air Canada, a norvég Norwegian Air Shuttle, a finn Finnair, az izlandi Icelandair, a német Lufthansa-csoport, a fapados EasyJet és a Wizz Air sem engedi meg a jövőben, hogy csak egy személy tartózkodjon a fülkében.


Példátlan kártérítést fizethet a Lufthansa

A Germanwings anyacége, a Lufthansa az áldozatok hozzátartozóinak akár 50 ezer eurós gyorssegélyt is ad, hogy abból állni tudják az azonnali költségeiket – mondta a Tagesspiegel című német lapnak a Germanwings szóvivője.


Egy szakértő szerint a Lufthansa hihetetlen mértékű kárpótlást fizethet a családtagoknak, mert alapvetően is példaértékű a magatartása ilyen esetekben. Áldozatonként a több tízezertől a több százezer euróig is fizethet a cég.