40 sivatagi maratont futott a vizek megmentéséért egy ausztrál nő

Fotó: https://www.facebook.com/Thirst/ / Kelvin Trautman

-

A 45 éves Mina Guli hét héten át hét kontinens hét sivatagában futotta le összesen 40 alkalommal a klasszikus távot.


A 45 éves ausztrál üzletasszony, Mina Guli rendkívüli teljesítményével a Föld vízforrásinak megóvására akarja felhívni a figyelmet.

Hét héten át hét kontinens hét sivatagjában – Spanyolországban, Jordániában, Ausztráliában, az Antarktiszon, Dél-Afrikában, Chilében és az Egyesült Államokban – futott, hogy a szűkös vízkészlet megmentéséért kampányoljon. A maratonista üzletasszony hétfőn, a víz világnapja előtt fejezte be az utolsó távot, amelyet a nevadai sivatagban teljesített.Mina Guli elmondta, hogy az 1688 kilométer nagyon igénybe vette a lábát, nyolc pár cipőt koptatott el a sivatagi maratonok alatt. A szomjúság legjobban Ausztráliában kínozta, ahol 47 fokos meleg is volt, míg a Déli-sarkon mínusz húsz fok várt rá.

„Komoly vízhiánnyal küzdünk" – mondta Guli és hangsúlyozta, hogy az egyes emberek is sokat tehetnek a vízkészletek megóvásáért, ha takarékoskodnak a vízzel. Az ausztrál futónő a közösségi médián keresztül sok támogató felajánlást kapott, voltak, aki megígérték, hogy kevesebb húst fogyasztanak majd, mivel a hús előállításához sokkal több vízre van szükség, mint például a gabonatermesztéshez.

Guli a Thirst (Szomjúság) elnevezésű jótékony szervezetén keresztül a takarékos vízfelhasználás érdekében végez ismeretterjesztő munkát.


És hidegben is


Huszonkét éves korában eltörött a gerince, akkor azt mondták neki, sosem fog többet futni. Azóta többször teljesítette az ultratriatlonos távot, majd 2013-ban a 251 kilométeres szaharai ultramaratont, a Marathon de Sables-t is.

Ezután találta ki a 7 Desert Runt, vagyis a hét sivatag futását. Az első maratont február 1-jén, az utolsót a víz világnapján, kedden teljesítette.

A klímaváltozás miatt az ENSZ szakértői az időjárás szélsőséges változására, további nagy aszályokra és áradásokra számítanak világszerte.