40 percig bírta a Szeged, aztán simán kikapott Szkopjéban

Fotó: Bongarts / Joern Pollex

-

Sérülésektől sújtva is derekasan helyt állt a MOL-Pick Szeged a Vardar otthonában. A második félidőben azonban már nem volt esélyük, a nagyon keményen, de sportszerűen védekező macedón csapat gólról gólra őrölte fel őket.


A Vardar nem európai élcsapat, de korántsem lehetett lebecsülni. Az első körben idegenben győzte le a Montpelllier-t (30-25), a keretében pedig olyan sztárok vannak, mint a kapus Sterbik Árpád, a spanyol válogatott Mindegia és Alex Dujsebajev (a magyar szövetségi kapitány fia), a két horvát válogatott, Lackovic és Karacic, vagy az orosz Siskarjov. Szóval, jó csapat. De jó a Szeged is, a magyar bajnoki ezüstérmes az első körben otthon egy góllal 31-30-ra legyőzte a Kielcét, márpedig a lengyel bajnok skalpja értékes zsákmány.


Jonas Källman a hátán vitte a csapatot, amíg bírta a lába


Azt nem lehet mondani, hogy jól kezdett a Szeged a pokoli szkopjei hangulatban, amihez a bírók is hozzátették a magukét, két könnyű síppal befújt macedón hetessel, amit azok be is lőttek. Ráadásul akcióból is határozottak voltak, és még emberhátrányból is betaláltak, amikor a vészkapus miatt üresen tátongott a szegedi kapu. Meg emberelőnyből is, mert előbb Vranjest, majd Ilyés Ferencet állították ki (5-3 ekkor a Vardarnak).

A szkopjei kaput őrző rettegett – és egykor Szegeden is védő – Sterbik Árpáddal csak a svéd Jonas Källman mert szembeszállni, aki átlövésből és szélről – méghozzá micsoda cunderrel – is képes volt gólt lőni. A nagyon gyors és határozott szkopjei védekezésre és a hazai kapufákra, a ritmust felvevő szegedi kapus, José Sierra és a végre betaláló Ancsin Gábor révén adott választ a Pick, és a félidő közepén már csak egy góllal vezetett a Vardar (7-6).


Dejan Bombac amilyen zseniális volt egy hete, annyira nem ment neki Szkopjéban


A 19. percben aztán a Kielce ellen parádézó Bombac is beköszönt egy hetesből, majd Ancsin újabb góljával már a Szeged vezetett. Ettől fogva végig Juan Carlos Pastor csapata vezetett, jól használva ki a Vardar rengeteg labdaeladását, és Källman ihletett formáját – a svéd szélső 5 góllal zárta az első félidőt. Szünet előtt azért kicsit összekapta magát a Szkopje, és Cindiric két góljának köszönhetően döntetlennel mentek a csapatok szünetre.

Majd öt perc telt el a második félidőből, mire megszülettek az első gólok, sajnos mindhármat a Vardar lőtte, alig egy percen belül (11-14). Nem lehetett más a válasz, mint szegedi időkérés, amit végre vendég gól követett, erre viszont kettővel válaszoltak a macedónok. Az eddig jól védő Sterbik még jobban védett, és sehogy sem akart összeállni a szegedi védekezés (17-13). És, ha ez nem lett volna elég, akkor a 39. percben Källman is lesántikált a pályáról, nem tudta tovább terhelni az első félidőben megsérült lábát. Állandósult a 2-3 gólos macedón vezetés, Ancsin és Mindegía próbálta átvenni a svéd szélső szerepét a góllövésben. Dejan Bombacnak viszont ezúttal nagyon nem ment, a 46. percben -3-nál még egy hetest is kihagyott. (19-16).


Sterbik Árpád rossz hatással volt a szegedi lövőkre


A hajrára aztán teljesen elfogyott a Szeged tudománya, a macedónok szinte minden támadásból gólt lőttek, miközben a másik oldalon a Pick lövőhelyzetig is alig jutott. Az utolsó 10 percre 22-17-es szkopjei vezetéssel fordultak a felek. Bombac az 52. percben lőtte első akciógólját, összesen négynél tartott ekkor, míg a Plock ellen 11-el zárt. A Szeged három gólnál közelebb nem is tudott kerülni, az utolsó percekben már egyértelmű volt, hogy a meccs végén a Vardarnak lesz négy pontja, a Szegednek pedig marad a 2 neve mellett. Zárásként Bombac még kihagyott egy időn túli hetest, ami tökéletesen jellemezte a meccset.

Egy hét múlva a BL-címvédő Barcelona lesz a Tisza-partiak vendége.

B csoport, 2. forduló:

Vardar Szkopje–MOL-Pick Szeged 27-23 (11-11)

A nap másik mérkőzésén:
Kolding (dán) - Rhein-Neckar Löwen (német) 18-30 (8-12)
Szombaton játszották:
Kielce (lengyel)-Montpellier (francia) 30-23 (12-11)
Barcelona (spanyol)-Kristianstad (svéd) 34-32 (17-16)
Az állás: 1. Rhein-Neckar 4 (52-39), 2. Vardar 4 (57-48), 3. Kielce 2 (60-54), 4. Kristianstad 2 (65-60), 5. Barcelona 2 (55-54), 6. Szeged 2 (54-57), 7. Montpellier 0 (48-60), 8. Kolding 0 (44-63)


A csoport, 2. forduló:
PSG (francia)-Wisla Plock (lengyel) 29-24 (16-13)
később:
THW Kiel (német)-Besiktas (török) 19.30
szombaton játszották:
MVM Veszprém - Flensburg-Handewitt (német) 28-24 (15-14)
Celje (szlovén)-HC Zagreb (horvát) 20-21 (10-9)