40 milliárdot tart vissza az EU az Öveges-program furcsaságai miatt

-

Kiderült, melyik program lett gyanús Brüsszelnek.


A tantermek korszerűsítését célzó Öveges-programnál talált szabálytalanságok miatt tart vissza 40 milliárd forintnyi uniós pénzt Brüsszel - tudta meg az RTL Klub. Hadházy Ákos - immár - LMP-s politikusnak lett gyanús korábban a program, azt mondja, a pénzzel több kormánypárti többségű önkormányzat is visszaélt.

A programra 14 milliárd forint volt, több helyen 5 millióért rendeltek tanulmányt, illetve 25 millióért munkafüzetet, ám ezek mindenhol ugyanazok voltak. Hadházy szerint így elég lett volna egyszer megrendelni ezt.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára egyelőre csak gyanúról beszél, hiszen a nyomozás még tart. A gyanú pedig az, hogy a tantermek felújításának bekerülési költsége és a tényleges költség között jelentős eltérés volt. Bár az EU 40 milliárd forint kifizetését függesztette fel, Csepreghy szerint ennek csak egy részéről, „tíz-egynéhány” milliárdról folyik a vita. Az államtitkár szerint 100-200 milliónál nem bukhat többet az állam, de az elveszett támogatást visszafizettetik a pályázókkal - vagyis jelen esetben az önkormányzatokkal. A kormánynak két hónapja van válaszolni az EU-s kifogásokra, utána derülhet ki, mennyit bukik az ország.

Hadházy Ákos az RTL Klub-nak azt mondta, álláspontja szerint a minisztériumoknak is tudniuk kellett a visszásságokról.