4-es metró: több ügyben is érintett lehet a szökésben lévő volt vezető

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A Higi Papírsoft milliárdokkal tartozott az MFB-nek.


Több korrupciógyanús ügyben is érintett a tavaly óta szökésben lévő Terner Géza, a Higi Papírsoft Zrt. egyik egykori vezetője, akit a hatóságok legutóbb a 4-es metró körüli visszaélésekkel hoztak összefüggésbe – írja a Magyar Idők.

A lap szerint a férfi érintett a Magyar Fejlesztési Bank egyik hitelügyletével összefüggésben indult büntetőeljárásban. A Kehi 2011–2012-ben vizsgálta azokat a hitelügyleteket, amelyek keretében az MFB a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején, 2006 és 2009 között összesen 8,3 milliárd forint hitelt nyújtott a Higi Papírsoft Zrt. szolnoki gyárának megépítéséhez.

A bank ügyfélminősítése szerint a Higinek három tulajdonosa volt: a Challenger Consultancy Ltd. nevű Brit Virgin-szigeteki offshore cég, az Over Meccanica Spa nevű olasz társaság és Terner Géza. A Higi ugyanakkor nem rendelkezett megfelelő fedezettel, és így nem kaphatott volna hitelt. Az MFB banküzletbiztonsági főosztálya felhívta a figyelmet arra, hogy az offshore cég tényleges üzleti tevékenységet nem folytat, a kockázatkezelési igazgatóság pedig jelezte, hogy a cég pénzügyi helyzete bizonytalan és nehezen átlátható.

A társaság nem tudott törleszteni, ezért az MFB a kormányváltás után, 2011-ben felmondta a kölcsönszerződést. Akkor a Higi kamatokkal együtt már 9,7 milliárd forinttal tartozott a banknak.

Terner neve felmerült a 2000-es években a Strabag-ügyben is. Az osztrák sajtó tárta fel 2006-ban: a Strabag egy Euro:contact nevű lobbicég közbeiktatásával, túlfizetésével teremtett forrást a 2002-ben hatalomra került MSZP–SZDSZ-koalíció megkörnyékezéséhez. A Strabag a 2003–2007 közötti időszakban mintegy 360 milliárd forintnyi állami megrendelést kapott.