4-es metró: tartalékot képez a kormány az esetleges visszafizetésre

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Magyarországnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az EU-nak.


A kormány tartalékot képez a jövő évi költségvetésben a 4-es metró építésekor történt szabálytalanságok miatt várható uniós büntetés visszafizetésére – derült ki a Magyar Közlönyből. A pénteken kormányhatározatban az áll, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapításai szerint a 4-es metró beruházásának harmadát, mintegy 166 milliárd forintot elloptak, elcsaltak, ezért Magyarországnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az EU-nak.

„A rendszerváltás óta legnagyobb korrupciós botrány kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal zárójelentése alapján egyértelműen felvetődik a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok és a Demszky Gábor-féle fővárosi vezetés felelőssége.” A kormány szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak legjelentősebb európai uniós forrásokkal kapcsolatos visszaéléséről lehet szó.

Az estleges visszafizetés miatt kell a nemzetgazdasági miniszternek márciusig tartalékot képeznie a jövő évi költségvetésben, úgy, hogy a kötelezettség ne érintse hátrányosan a kiemelt jelentőséggel bíró oktatási, szociális, egészségügyi és családpolitikai forrásokat.