Négy és fél év után ért haza a lány, aki önerőből megkerülte a Földet

Fotó: AFP / TONY ASHBY

-

Hazatért Nagy-Britanniába a brit Sarah Outen, az első nő, aki kizárólag evezős csónakot, kajakot és kerékpárt használva körbeutazta a világot. Most végre feleségül veheti szerelmét.


A 30 éves Outen kedden érkezett meg kajakjával a londoni Tower-hídhoz, ahol hatalmas tömeg üdvözölte a négy és fél évig tartó útjáról visszatérő világutazót – tudósított a The Daily Telegraph online kiadása. Outen 2011 áprilisában (két évvel azt követően, hogy első nőként átevezte az Indiai-óceánt) indult útnak, és azóta több mint 40 ezer kilométert tett meg kerékpáron, kajakon és evezős csónakban.


Újra otthon: pezsgőzés a Tower-híddal a háttérben


Nem okozunk meglepetést, ha azt írjuk, hogy kalandos volt az útja, melynek során egyszer még a Csendes-óceánból is ki kellett menteni egy trópusi vihar miatt. De volt, hogy 40 Celsius-fokos hőséggel dacolva tekert a Góbi sivatagban, míg a „ló másik oldalán” mínusz 40 fokban vágott neki az észak-amerikai télnek. Nincs Föld-kerülés halálközeli élmény nélkül: a brit kalandornak is volt benne része, amikor csónakjával veszélyesen közel került egy konténerhajóhoz. Az óceánok átszelésével próbálkozó kajakosokra, evezősökre és kisebb vitorlásokra ezek az óriási hajók még a viharoknál is nagyobb veszélyt jelentenek: nagyon gyorsak, és egyszerűen nem tudják észlelni a néhány méter hosszú úszó objektumokat, így könnyen „bedarálják” azokat. Az állatvilág sem fogadta mindenhol a kellő szívélyességgel a „betolakodót”: Kazahsztánban kígyókkal, míg Alaszkában grizzly medvével gyűlt meg a baja.


Nelson, a kajak: könnyű, rendkívül stabil, benne a szükséges élelmiszerek, és minden, amire a partotérés után első néhány napban szükség lehetett


Expedíciója során Sarah lett az első ember, aki átevezett Japánból Alaszkába, 150 napot töltve egyedül a Csendes-óceánon. Ekkor, 2013 közepén volt a legtöbb ideje elmélkedni, aminek az lett a vége, hogy megkérte barátnője, Lucy Allen kezét – kétszer is, az első alkalommal ugyanis nem hallatszott a nagy kérdés a telefonban. Lucy, az oxfordshire-i farmer az út során többször is csatlakozott Outenhez, és kísérte őt egy darabon.

„Nagyon büszke vagyok arra, amit Sarah elért – mondta a Telegraphnak Lucy. – Most már végre együtt vacsorázhatunk, és elkezdhetjük tervezni a jövő nyári esküvőnket.”
Outen a szívének kedves négy jótékonysági szervezet – CoppaFeel!, MND Association, WaterAid és Jubilee Sailing Trust – támogatása érdekében kelt útra, valamint azért, hogy a gyerekeket álmaikat megvalósítására bátorítsa.
„Egyszerűen beleszerettem az óceánba, amelytől rengeteget tanultam magamról és a körülöttem lévő világról – mondta Sarah Outen. – Számomra ez az út a kalandról, a kihívásról és a tanulásról szólt. Szerettem volna mindenkivel megosztani az élményt, és megmutatni a fiataloknak, hogy bármit elérhetnek, amit csak akarnak.”


Happy Socks, a második evezős hajó, az első a Csendes-óceánon maradt, miután Saraht 26 nap evezés után ki kellett menteni


Sarah az utazást egy kiadós kajakozással kezdte, amikor a La Manche csatornán átkelt Angliából Európába. Ezt követően biciklire ült, hogy 17 700 kilométer után szálljon le a Csendes-óceán nyugati oldalán. Ezután evezős hajóval átkelt a Csendes-óceán északi részén Japánból az Alaszkától délre lévő Aleut-szigetekig, ahonnan már kajakkal érte el a 2500 kilométerre lévő szárazföldet. Észak-Amerikában ismét a bicikli volt a társa, és 7200 kilométer után máris az USA keleti részén volt, az Atlanti-óceán partján.
A bátor kalandor ezzel egy igen illusztris társasághoz csatlakozott, melynek majd’ minden tagját lovaggá ütötte már a királynő. Nagy-Britanniában ugyanis hagyománya van a hasonló teljesítményeknek: Sir Ranulph Fiennes (a színész, Ralph Fiennes nagybátyja), Sir Robin Knox-Johnston, Sir Richard Branson mindannyian üdvözlik a klubban, melynek tagja a dél-afrikai Mike Horn is, aki elsőként kerülte meg a Földet az Egyenlítő mentén bármilyen motorizált eszköz használata nélkül.


Kedvcsináló Föld-kerüléshez


„Le vagyok nyűgözve Sarah teljesítményétől, elképesztő bátorságról és kitartásról tett tanúságot – mondta a lapnak Sir Ranulph Fiennes. – Borzasztóan kemény expedíció volt, minden tiszteletem Sarah-é.”

2016 májusában pedig megjelenik Sarah Outen Merd megtenni! című könyve, melyben részletes elmeséli Föld-kerülő kalandjait.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!