3D-nyomtatott koponyát kapott a 3 éves kislány

-

A kínai Han Han a világon az első, aki vízfejűség miatt 3D nyomtatóval készített koponyacsontot kapott. Várhatóan teljesen felépül. Az operációt a kínai Hunan tartományban végezték, szerdán.


A 3 éves kislány vízfejűséggel született, agykárosodás és vakság fenyegette. Az állapota annyira súlyos volt, hogy a vizenyő már agyának 85 százalékát elfoglalta, koponyája pedig négyszer akkorára duzzadt, mint a normális.

A gyerek legalább egy éve ágyhoz kötve élt már, mivel a feje annyira súlyos volt, hogy nem tudta felemelni a párnáról. Miután a családot figyelmeztették, hogy a koponya annyira elvékonyodott, hogy bármikor megrepedhet, a beavatkozás sürgőssé vált.

Az előzetes kalkulációk szerint az operáció 68-80 ezer dollárnak megfelelő jüanba került volna, amit Han Han apja, aki egyedül neveli a gyereket, nem tudott előteremteni. A családtagok és barátok mintegy 100 ezer jüant adtak össze, ami a műtét árának egynegyede, a többit idegenek adományozták.

A kislányon végül szerdán 17 órás plasztikai műtétet végeztek, amelyhez egy 3D nyomtatóval előállított koponyacsontot használtak. Ez volt az első ilyen beavatkozás a világon. Egy évvel korábban, ugyancsak Kínában már átesett egy férfi koponyacsont-beültetésen, ahol az implantátumot ugyancsak 3D nyomtatóval készítették. A vízfejűséget azonban még sosem próbálták ilyen műtéttel gyógyítani.