390 milliót használtak fel szabálytalanul az Öveges-programban

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi / MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A tizenkét problémás iskolából 11-nél találtak szabálytalanságot.


Az Öveges-programban észlelt szabálytalanságok miatt 40 milliárd forintnyi uniós pénzt tartott vissza Brüsszel. Az ügyre az egykori fideszes, ma LMP-s Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet, szerinte a pénzzel több kormánypárti többségű önkormányzat is visszaélt.


Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő kérdezett rá Balog Zoltánnál, hogy mire jutott a kormány a vizsgálatában, „milyen jogcímen és mekkora értékű visszafizetési kötelezettsége keletkezett a Kormánynak, illetve az önkormányzatoknak?” – vette észre a 444.

Az írásbeli kérdésre Balog megbízásából Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt, mégpedig azt, hogy 12 szabálytalansági eljárást folytattak le. A 12 eljárás közül egynél – amely a kőbányai önkormányzathoz tartozik nem állapítottak meg szabálytalanságot, 11-nél viszont igen. A 11 érintett fellebbezett, de hiába, a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága helybenhagyta a meghozott szabálytalansági döntést.

Rétvári szerint így a teljes 19 milliárd forintos fejlesztési keretből 390 millió forintot használtak fel szabálytalanul az intézmények. Ezt visszaköveteli a minisztérium a kedvezményezettektől. Az államtitkár azt nem említi, melyek ezek a kedvezményezettek.