39-ből 1 bringás tudta hibátlanul kitölteni a KRESZ-tesztet Szegeden

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A Critical Mass Szeged április 25-én rendezett 10 éves jubileumi felvonulást. A szervezők kérésére készült egy 8 pontból álló teszt, amelyet a felvonulás előtt lehetett kitölteni – írja a Délmagyar.39-ből 1 kerékpáros tudta hibátlanul kitölteni a KRESZ-tesztet, amely olyan hétköznapi helyzeteket tartalmazott, mint például: kell-e karjelzéssel jelezni az irányváltoztatással járó kikerülést, vagy éppen kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átmehet-e az úttesten a bringás a kerékpárt hajtva.

A kérdéseket összeállító gépjárművezető-oktató elmesélte, hogy a bringásoknak megmutatta a holtteret is, vagyis helyet cserélt az autóban a biciklissel, aki meglepődött, hogy nem lát mindent az autós.

– A biciklisek több mint háromnegyedének van jogosítványa, más kérdés, hogy miért nem tartják be a szabályt, amikor közlekednek – mondta a Délmagyarnak a Magyar Kerékpárosklub egyik szegedi tagja, aki szerint a KRESZ ismeretét és betartását a bringázóknál iskolai és fakultatív alkalmi oktatással, egyértelmű táblázással, megfelelő infrastruktúrával lehetne javítani.