38 millió darab szemét és törmelék lehet az elhagyatott szigeten

Fotó: MTI/EPA/AAP/IMAS / Jennifer Lavers

-

A brit fennhatóság alá tartozó Henderson-sziget a világ legszemetesebb helye egy ausztrál-brit kutatás szerint.


A Henderson-sziget a Csendes-óceánon található, évszázadok óta lakatlan. Egy ausztrál-brit kutatás viszont nemrég a világ legszennyezettebb helyének nyilvánította, mivel a tengeri áramlatok a szigetre sodorják a tengerjáró hajókból származó hulladékokat. A szigeten összesen 17 tonna szemét lehet, ez négyzetméterenként 671 darab hulladékot jelent. A partot érő dolgok között nagy számban találhatóak "egyszer használatos" tárgyak, mint például borotva, fogkefe, vagy öngyújtó. Műanyagsisakokat is találtak a parton, amit építőmunkások használhattak. Nem csak a legközelebbi szárazföldi területekről kerül ide a szemét, Németországból és Kanadából is találtak már itt palackot, műanyag tasakot.

A műanyag hulladékok közé még az őshonos rákok is berendezkedtek - mondta Dr. Lavers, az egyik kutató. Első látásra aranyosnak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy a szemétben lévő dolgok között törékeny, éles és mérgező dolgok is lehetnek, ez már veszélyt jelenthet az állatvilágra.

A kutatók azt remélik, az eredmény elgondolkodtatja az embereket azzal kapcsolatban, továbbra is eldobálják-e a műanyag hulladékot.


Ötven ember a fővárosban

A Henderson-sziget a Pitcairn-szigetekhez tartozik, ami Nagy-Britannia területe. Az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, különleges élővilágának köszönhetően.
A Pitcairn-szigetek közül egyedül a névadó Pitcairn-sziget lakott, ahol a főváros, Adamstown is található. 2012-ben 48-an laktak a városban, ezzel Adamstown a világ legkevésbé népes fővárosa. Ez a Henderson-szigettől 190 kilométerre van.