37,5 milliárd forintot adna az IBM a magyar startupért

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A második legértékesebb magyar startup szép áron kelhet el, de azért zavaró, hogy egy versenytársáért két éve még 970 millió dollárt adtak.


A Forbes üzleti magazin információi szerint előrehaladott tárgyalások vannak a video streaming technológiával foglalkozó Ustream és az IBM között. A lap úgy tudja, hogy 130 millió dollár (37,5 milliárd forint) körüli összegért venné meg az IBM a magyar startupot. Emellett a szerződés tartalmazhat még a vállalat jövőbeli teljesítményétől függő bónuszokat, valamint az alkalmazottak megtartását ösztönző bónuszokat is.


A VS.hu forrása szerint nem légből kapott pletykáról van szó, az előkészítő tárgyalások több mint fél éve folynak a Ustream és az IBM között. A cég dolgozóit azonban eddig nem informálták, ezért a ustreameseket meglepetésként érte a Forbes cikke. A vezetéshez forduló dolgozók sem kaptak megnyugtató választ, a menedzsment egyelőre azt kérte az ustreamesektől, hogy ne erősítsék meg a pletykát.

Az értesüléseket egyelőre sem az IBM, sem a Ustream nem kommentálta.


Régi ismerősök

A két cég közti kapcsolat nem friss keletű. Az IBM felhőszolgáltatásokat tartalmazó piacterén keresztül 2014 óta elérhető a Ustream szolgáltatása. Ugyanebben az évben bejelentették, hogy a cég Bluemix nevű fejlesztői platformján is megjelenik a magyar startup.

A Forbes szerint a felvásárlás egyszerűbbé tenné, hogy a Bluemixet használó fejlesztők élő video streaminget építsenek szolgáltatásaikba. Emellett az IBM Watson nevű – emberi nyelven feltett kérdésekre hasonlóan megfogalmazott választ adó – mesterséges intelligenciája is tudna mit kezdeni a videós adatokkal.


Fehér Gyula már tavaly tavasszal arról beszélt, hogy az utolsó tőkebevonásra készülnek


Ki lesz gazdag?

A 130 millió dolláros ár nem kirívóan nagy egy olyan cégért, mint a Ustream. A cég ismert, nagy márkákkal van kapcsolatban. Ustreamen lehet nézni a NASA tévéjét, a Nemzetközi Űrállomás élő kameráit, Facebook-konferenciákat, SpaceX-kilövéseket, de ezt a közvetítési motort használják a Playstation 4 játékosai is, amikor egymás számára közvetítik a meccseket. Az ár különösen annak fényében tűnik alacsonynak, hogy a Twitch.tv nevű, játékosok körében szintén rendkívül népszerű streamingszolgáltatást 970 millió dollárért vette meg az Amazon 2014 nyarán.


A Ustream 60,3 millió dollárnyi kockázatitőke-befektetést vont be összesen öt körben. A legutolsó tőkebevonási köre azonban 2011-ben volt. 2015 tavaszán ugyan felröppent a hír, hogy újra befektetőket keres az addigra nyereségessé vált cég, azonban Fehér Gyula, a Ustream vezetője már akkor is azt nyilatkozta a magyar Forbes magazinnak, hogy jó eséllyel az exit, a cég eladása előtti utolsó kört csinálják végig. A Ustreamet tavaly 150 millió dollárra értékelte a World Startup Report, ezzel a második legértékesebb magyar startup volt.