36 településen nincsenek munkanélküliek

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A megyeszékhelyek közül Győrben és Szombathelyen a legalacsonyabb a munkanélküliség. Budapest csak a harmadik. Összesen 36 olyan település van, ahol papíron nincs munkanélküliség.


Továbbra is jelentős különbségek vannak az országban, ha a munkanélküliséget nézzük. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az állástalanok aránya országos átlagban tavaly december végén 4,89 százalék volt. A megyeszékhelyek többségében ennél jobb a helyzet. Persze óriásiak a különbségek: Salgótarjánban például közel 10 százalékos volt a ráta, ami ötszöröse a győri értéknek.


Versenyben a megyeszékhelyek és Budapest

A megyeszékhelyek listáját Győr vezeti, ahol alig több mint 2 százalékos volt a munkanélküliségi mutató. Szintén 3 százalék alatt van az állástalanok aránya Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben. A leggyengébb eredmény Salgótarjáné, ahol közel 10 százalékos a munkanélküliség. Debrecené a második legrosszabb adat, ott 6,4 százalékos, míg Miskolcon 6,1 százalékos munkanélküliséget mértek. Budapest a maga 2,59 százalékos mutatójával Győr és Szombathely mögött áll a listán.Versenyben a kerületek

Az összes budapesti kerület az országos átlagnál kedvezőbb rátát ért el. Ugyanakkor a városon belül jelentősek a különbségek. A II. kerületben a legalacsonyabb a munkanélküliség, 1,18 százalékos. A sor végén pedig a VIII. kerület áll, ahol közel 5 százalékos volt az állástalanok aránya.


Versenyben a kicsik

Harminchat olyan település van, amely 0 százalékos munkanélküliségi mutatóval zárta a múlt évet. Ezek Erdősmárok, Arka, Debréte, Perecse, Sima, Tornabarakony, Árpás, Csáfordjánosfa, Csér, Ebergőc, Pusztacsalád, Rábasebes, Vadosfa, Vásárosfalu, Zsebeháza, Hosszúvíz, Felsőmarác, Kenéz, Kisrákos, Lócs, Nagymizdó, Orfalu, Répceszentgyörgy, Balatonakarattya, Bodorfa, Óbudavár, Somlóvecse, Bödeháza, Dötk, Felsőszenterzsébet, Gombosszeg, Iborfia, Kerkafalva, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Sénye.

A legrosszabb mutatójú, 30 százalékot meghaladó munkanélküliséggel hét település küzd : Gadna,Tisztaberek, Uszka, Sóshartyán,Endrefalva, Felsőgagy, Csenyéte.


A statisztika a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján készült. Az NFSZ úgynevezett relatív munkanélküliségi mutatója a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességhez mért arányát mutatja százalékban. Az adatokat torzítja, hogy a közfoglalkoztatottak is szerepelnek a statisztikában.