36 ezerre becsülik a rabszolgasorban élők számát a mai Magyarországon

-

A hazai kutatások alapján főként prostituáltként, adósrabszolgaként és szerződéses rabszolgaként élnek a modern kori rabszolgaság hazai áldozatai, becslések szerint mintegy 36 000 ember, akik közül legalább minden negyedik 18 évesnél fiatalabb.


A 2014 végi Global Slavery Index (Walk Free Foundation) alapján a Földön közel 36 millió ember él modern rabszolgaságban.


Magyarország a 167 vizsgált ország listáján 75. helyen áll, Európában pedig a 3. Bulgária és Csehország mögött, legalábbis a modern kori rabszolgák becsült számát tekintve. Ugyanakkor ami a teljes lakossághoz viszonyított arányt illeti, másik 12 országban szintén 0,36 százalékos a rabszolgák aránya, akiknek kb. 70 százalékát a prostitúcióban, másik kb. 19 százalékát pedig főként építkezéseken, a mezőgazdaságban, illetve különböző ipari létesítményekben dolgoztatják.

Többségük emberkereskedők áldozataként válik rabszolgává. Magyarországon a legnagyobb veszélyben az ország keleti részén élő nők és országszerte az állami gondozásban felnőtt roma nők és lányok vannak, akik közül sokan részben országon belül, részben Nyugat-Európában válnak kényszerprostitúció áldozatává.

A látencia óriási, a bejelentett esetek száma évente nem éri el a százat – közölte az Anthropolis Egyesület, amelynek figyelemfelkeltő céllal létrehozott Időtlen rabszolgaság? című kiállítása március 10-től látható kéthetes váltásban először Kecskeméten, majd Nyíregyházán, Miskolcon és Budapesten. Az egyesület célja a kiállítással, hogy teret adjon a kérdésben érintett intézmények, szervezetek képviselőinek a szakmai párbeszédre az emberkereskedelemmel, a rabszolgasággal szembeni hatékonyabb fellépés érdekében.