35 évet vártak az örökösök, hogy megtudják: nem kapnak semmit

-

Egy belgrádi elsőfokú bíróság elvetette Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök leszármazottainak örökösödési kérelmét. Ezzel pont kerülhet a Tito halála óta tartó huzavona végére.


A bíróság úgy ítélte meg, hogy a leszármazottak követelései megalapozatlanok, mivel álláspontja szerint az 1980-ban elhunyt elnök hagyatéki eljárását 1991-ben végérvényesen lezárták, amikor 800 darab személyes tárgyát, valamint ruháját és cipőjét szétosztották az örökösök között.

Joska Broz, Tito unokája a vesti-online.com internetes hírportálnak azt mondta, hogy politikai döntés született, de erre számított. „Min is osztozhatnánk, hiszen mindent szétloptak. Az állam nem őrizte meg a marsall vagyonát” – mondta. Szerinte például 3500 festmény maradt nagyapja után, amelyekből már néhány éve is csak 750 volt meg.

Nem ő az egyetlen leszármazottja a volt Jugoszlávia egykori örökös elnökének: az állítólagos fennmaradt vagyonon még heten osztoznának.

Josip Broz Tito 1980-as halálakor vagyonát több millió dollárra becsülték, ám egy 1985-ben hozott törvény szerint az államfők vagyona halálukkor az államra száll át, így azt állami tulajdonná nyilvánították. A jogszabályt később Tito özvegye, Jovanka Broz megtámadta, és el is törölték a törvényt, ám az értéktárgyakat soha nem kapta vissza. Jovanka Broz 2013-ban hunyt el.