35 év után eltűnnek a lufiárus bódék a Ligetből

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Jövő hét közepéig kaptak határidőt a városligeti árusok, hogy lebontsák pavilonjaikat az Állatkerti körúton. Szombat-vasárnapra már eleget is tettek, tesznek a Liget Zrt. felszólításának.


Ha január 15-ig nem állítják vissza a közterület eredeti állapotát, az eddigi bérleti díj tízszeresét fizetik naponta az Állatkert és a Széchenyi fürdő között dolgozó árusok – erre hívta fel két hete a Liget Zrt. az ott működő tizenhárom pavilon tulajdonosának figyelmét. Ők jobbnak látták eleget tenni a felszólításnak, szombaton nekiláttak a bontásnak, volt, aki már a héten elintézte. A VS. hu-nak elárulta, hogy megkönnyezte.


Az árusok 35 éve kereskedtek ott. Az alacsony komfortfokozatú fabódék a kereskedők tulajdona, az alatta lévő közterületet bérelték. Korábban a fővárostól, majd amikor tavaly az állam átvette a Városliget kezelését, már a Liget-projektet megvalósító Liget Zrt. lett a bérbeadó. Tavaly is egy évre kapták meg a területet, azzal a megkötéssel, hogy az év végén megszűnik közterület-használati joguk, a pavilonokat el kell bontaniuk saját költségükön. A terület átvétele után kapják vissza kéthavi kauciójukat, többségük 200 ezer forintot. Ez éppen elegendő lesz a bontási és szállítási költségre – panaszkodott a VS.hu-nak a helyszínen az egyik nyugdíjas árus.Baán: „vállalhatatlanul gagyi”

Az árusok annak ellenére nem maradhattak tovább, hogy a Liget-projekt egy évet csúszik. Az árusok vállalták volna új pavilonok építését saját költségükön, a Liget Zrt. útmutatásával, de a miniszteri biztos Baán László és a projektcég is hajthatatlan volt. Baán a VS.hu-nak ezt azzal indokolta, hogy az árusok nem illetékesek ebben a kérdésben. Új pavilonokat fognak emelni, az épületek terveit hamarosan kidolgozzák, egységes arculatuk lesz. Kevesebb lesz belőlük, mint most, de mindegyik bérleti jogára pályázatot fognak kiírni, amelyen az eddig ott kereskedők is indulhatnak.


Baán közlése szerint 3-4 árusító pavilon kap majd helyet ugyanitt, és lesz öt további a Liget más részein. Rendelkezésre áll a millennium idején, az ezredéves kiállításra a Városligetben felépített épületek tervdokumentációja, köztük a pavilonoké is. Ezek közül fogunk választani, és a mai kor technológiai követelményeinek megfelelően építik fel azokat – tette egyértelművé a miniszteri biztos.

Baán szerint ami ott volt, az nem a megújuló Liget minőségéhez illő kínálat és színvonal. A VS.hu-nak úgy fogalmazott: „ez a bódésor kínosan és vállalhatatlanul gagyi. Ha az elmúlt évtizedekben lett volna felelős gazdája a Ligetnek, ez már rég eltűnt volna innen.”Várják a májust

Az új pavilonok felépítését tavaszra ígérte a kormánybiztos. Ez összefügg a Liget Zrt. által 2015 végén kiírt tájépítészeti tervpályázattal, amely az új pavilonok elhelyezésére, kialakítására is befolyással lesz.


Az pályázat eredménye határozza meg az új épületek és a park kapcsolatát. Azon kívül, hogy a zöldterület rehabilitációját, az új sétányok, köztéri bútorok kialakítását, az új játszóterek és sportpályák, a Városligeti-tó rehabilitációját, az akadálymentesítést is megszabja.

A pályázat eredményhirdetését májusra ígérte a Liget Zrt.