35 év múlva 10 milliárdan leszünk

-

2050-re az előrejelzések szerint 9.7 milliárd ember él majd a Földön az ENSZ legújabb előrejelzése szerint. Már nem az Egyesült Államok lesz a világ harmadik legnépesebb országa, és Kína is a második helyre szorul India mögött. Európa lesz az egyetlen, ahol továbbra is csökken a népesség.


A 9.7 milliárd 100 millióval még annál is több, mint amennyi az ENSZ utolsó, két évvel ezelőtti jelentésében szerepelt.

A jelenlegihez képest 2.5 milliárdos populáció növekedésből minden kontinensnek jut, Európát kivéve, ahol a becslések szerint 4.4 százalékkal csökken majd a népesség. Ráadásul a kontinensen, ahol minden negyedik ember már most is 60 évesnél idősebb, 2050-re a halálozások száma meghaladja a születésekét. Mindennek ellenszere az ENSZ szerint éppen a bevándorlás lehet.
Az előrejelzések szerint Afrikában több mint kétszer annyian élnek majd, mint most, a világ harmadik legnépesebb országa pedig 413 milliós lakosságával Nigéria lesz. Kongó és Etiópia is megduplázza jelenlegi népességét, India pedig már 2022-ben megelőzheti Kínát, vagyis hat évvel hamarabb, mint azt korábban gondolták. 23 százalékkal több lakosa lesz Dél-Amerikának, 20 százalék közül Ázsiának és Észak-Amerikának.