35 év börtönre ítélték, mert megsértette a királyt a Facebookon

Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi királyi udva / -------------------

-

A bangkoki katonai bíróság 35 év börtönre ítélt egy thai férfit, mert megsértette a királyi családot a Facebookon.


Először 70 év börtönre ítélték, majd megfelezték a büntetését annak a thaiföldi férfinak, aki a vád szerint sértő videókat és képeket posztolt a thai királyi családról. A thai törvények eddig is kimondták, hogy tilos nyíltan sértegetni a királyi családot, de ez a legsúlyosabb büntetés. amit valaha kiszabtak - írja a Telegraph.


A Facebookot is büntetnék

Egy Wichai nevű ember Facebook-fiókjáról feltöltöttek tíz képet, néhány videót, és sértő kommenteket is írt. A 33 éves Wichai azt állította, hogy egy barátja egy hamis fiókot készített a nevével, és ő posztolta a képeket és a videókat. A kezdeti 70 éves börtönbüntetést azután felezték meg, hogy Wichai bűnösnek vallotta magát.
Thaiföldön 1908 óta van érvényben olyan törvény, ami bünteti azt, ha valaki nyíltan sértő megjegyzéseket tesz a királyi család tagjaira. Bárkire érvényes a törvény, aki Thaiföldön tartózkodik, legyen az egy gyanútlan turista, vagy akár egy politikus. Emberi jogi szervezetek szerint ez a törvény korlátozza a szólásszabadságot. A thai királyi család korábban már a Facebookot is pénzbüntetéssel és perrel fenyegette, mert nem töröltek olyan képeket, ahol X. Ráma királyt úgy szerkesztették meg, hogy egy női top legyen rajta. Mark Zuckerberg azt mondta, ők minden felhasználónak szeretnék biztosítani a szólásszabadságot, és tiszteletben tartják minden ország törvényeit.
Wichai azt reméli, a király a születésnapján, július 28-án csökkenteni fogja a büntetését.