35 év alatt 4444 gyereket molesztálhattak ausztrál papok

Fotó: Europress/AFP/Marwan Naamani - képünk illusztráció / Europress/AFP/Marwan Naamani - képünk illusztráció

-

Az ausztráliai római katolikus papság hét százalékát vádolták már gyerekmolesztálással 1950 és 2010 között – derült ki a témával foglalkozó királyi bizottság hétfői munkajelentéséből.


A felderítést végző bizottság 2013 óta vizsgája, hogyan válaszolt a katolikus egyház a gyerekek szexuális zaklatását illető vádakra.

Gail Furness ausztrál ügyvéd szerint 1980 és 2015 között 4444-en tettek panaszt molesztálás miatt az egyházi hatóságoknál, az esetek több mint 1000 katolikus intézményt érintenek Ausztrália-szerte. A bűntény és a bejelentés között átlagosan 33 év telt el. Az áldozatok átlagéletkora a lányoknál 10,5, míg a fiúknál 11,6 év. A összes áldozat 78 százaléka fiú, 22 százaléka lány. Az 1880 elkövető túlnyomó többsége pap vagy szerzetes, de akadnak köztük mélyen vallásos, világi emberek is. Az elkövetők 90 százaléka férfi.

A katolikus egyház válaszát koordináló Igazság, Igazságosság és Gyógyulás Tanácsának vezetője, Francis Sullivan elmondta: az adatok az egyház egyértelmű kudarcát mutatják.

„Ezek meghökkentő, tragikus és kimagyarázhatatlan számok” – mondta Sullivan. „Katolikusként szégyelljük magunkat” – hangsúlyozta.

A Vatikán kiemelt figyelemmel követte a bizottság munkáját. Ferenc pápa pénzügyi tanácsadója, George Pell bíboros személyesen is vallomást tett arról, hogyan válaszolt az egyház a gyerekmolesztálási vádakra, amikor ő volt az ausztrál klérus rangidős tagja. A bizottság végleges beszámolója év végére várható.