342 egykori brit bíró elégedetlen a szírek befogadásával

Fotó: POOL / STEFAN ROUSSEAU

-

Nem azért, mert túl sokan mehetnek az országba, hanem éppen ellenkezőleg.


Nyílt levélben bírálta a brit igazságszolgáltatás több mint háromszáz egykori magas rangú tisztviselője az európai menekültválságra adott brit kormányzati válaszlépéseket, elégtelennek minősítve a Nagy-Britanniában befogadott szíriai menekültek számát. A 342 aláíró között szerepel Lord Nicholas Phillips, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának volt elnöke, Lord Ken Macdonald, az angol-walesi legfőbb ügyészi szervezet egykori igazgatója, és Sir Nicolas Bratza, az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi brit elnöke.

A BBC által hétfőn ismertetett nyílt levél szerint Nagy-Britannia a kormányzati tervekben szereplő számnál sokkal több szíriai menekült befogadására lenne képes. London a következő öt évben összesen húszezer szíriai áttelepítését tervezi Nagy-Britanniába, ám a nyílt levél aláírói szerint évente 75 ezer menekült befogadására is lenne lehetőség.

A nyilatkozat felszólítja a brit kormányt és a többi EU-tagállamot arra, hogy teremtsék meg a Nagy-Britanniába, illetve az Európai Unióba vezető biztonságos és legális útvonalakat a szíriai menekültek számára, és Nagy-Britannia vállaljon „méltányos és arányos részesedést” a menekülők befogadásából. Az aláírók „mélységesen elégtelennek” nevezték az öt évre szóló, húszezer menekült befogadását célzó brit áttelepítési tervet, hiszen egyedül az ötmillió lakosú Libanonban 1,2 millió szíriai menekült él.

A nyílt levél szerint mindemellett fel kell függeszteni a dublini eljárásrendet, amelynek alapján a menekülteknek abban az országban kell menedékjogi folyamodványukat benyújtaniuk, ahol először az Európai Unió területére léptek. A nyilatkozat aláírói szerint a dublini rendszer működésképtelenné vált, és egyes EU-tagállamokban, különösen az Európai Unió perifériáján, a befogadási rendszerek „összeomlottak”.

E körülmények közepette húszezer szíriai menekült befogadása öt évre elosztva – ahogy az a brit kormány nemrégiben hivatalosan ismertetett tervében szerepel – „túl kevés, túl lassú és túlságosan szűk körű” – fogalmaznak a hétfőn közzétett nyílt levél szerzői.

Az aláírók emellett felszólították a brit kormányt arra is, hogy ne csak a szíriai határok mentén létesült táborokból fogadjon menekülteket, hanem azok közül is, akik már az Európai Unió területén tartózkodnak.


David Cameron brit miniszterelnök a múlt hónapban jelentette be a londoni alsóházban, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába. London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem.

Cameron szerint ennek az a célja, hogy a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes, sokszor halálos végű utazásra.

A brit kormány hivatalos álláspontja szerint azonban elsősorban azt kell biztosítani, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor ez lehetségessé válik. Nagy-Britannia e meggondolásból több mint egymilliárd fontos segélyprogramot állított össze a menekülttáborok fenntartásának és körülményeik javításának finanszírozására, valamint az e táboroknak otthont nyújtó országok, főleg Libanon és Jordánia megsegítésére.