33 vádlott, 825 milliós csalás, maffiavád; indul a Vizoviczki-per

-

Ebben az ügyben nyilvános tárgyalás lesz, de a rendőrkorrupció ügyében feltehetően januárban induló pert zárt ajtók mögött tárgyalják.


A Központi Nyomozó Főügyészség augusztus végén emelt vádat a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben, az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be, egyet csalás, egyet pedig hivatali vesztegetés miatt. Vizoviczki László és egyik társa mindkét ügyben vádlott.

A bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatti ügyben 33 vádlottal szemben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken, 9 vádlott esetében az ügyészség szerint megállapítható a bűnszervezetben történt elkövetés is. A vádhatóság szerint a Vizoviczki László érdekeltségében álló szórakozóhelyek és éttermek üzletvezetői, a könyveléssel, számlázással megbízott munkatársai a vádban szereplő áfacsalással 825,5 millió forintos kárt okoztak az államnak.

A másik ügy

Augusztusban a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatti ügyben 22 emberrel szemben emelt vádat, közülük 9-en a vádhatóság szerint bűnszervezetben követték el tettüket. Ez a büntetőper várhatóan januárban kezdődik a Debreceni Törvényszéken, és – mivel az eljárás során minősített dokumentumok is keletkeztek, a tárgyalást zárt ajtók mögött folytatják le.

A vádiratok részletei

A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére, a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A vádlottak között 7 volt rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő van.

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

A gyanú szerint Vizoviczki Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek az volt a feladata, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont a rendőrök razziákat tartsanak. Az ügyben több akkori magas beosztású rendőrtiszt ellen is eljárás indult.

Vizoviczki László előzetes letartóztatásban van.