32-en haltak meg egy Kaszpi-tengeri olajfúrótornyon

Fotó: AFP / TOFIK BABAYEV

-

Tűz volt egy Kaszpi-tengeri olajfúróplatformon, és 32 munkás életét vesztette. A létesítmény a SOCAR azeri állami olajvállalaté, amely azonban nem volt hajlandó nyilatkozni az esetleges áldozatokkal kapcsolatban a Reuters hírügynökség többszöri kérése ellenére sem.


Mirvani Gahramanli, az azerbajdzsáni olajipari dolgozók jogvédő bizottságának vezetője elmondta, hogy a tűz pénteken ütött ki, sikerült az éjjel eloltani, és 42 munkást ki tudtak menteni.

A SOCAR közleménye szerint a tűz annak hatására keletkezett, hogy az erős szélben megsérült a platformon egy gázvezeték. A vállalat a munkásokkal kapcsolatban csak annyit közölt, hogy 26 embert kimentettek, de azt nem, hogy hányan voltak eredetileg a platformon, és hogy van-e áldozat.

Az áldozatokról szóló hírek egy munkástól érkeztek, aki kapcsolatba lépett a Reutersszal, és azt állította, hogy 84 ember a platformon rekedt, de a hírügynökség szerint nem világos, hogy ez helytálló információ-e.

A SOCAR termelésének 60 százaléka ezen a platformon történik, így a katasztrófa biztosan érinti a teljesítményét – állapította meg a Reuters.