32 dzsihadistát öltek meg az amerikaiak Szíriában

-

Az Iszlám Állam legkevesebb harminckét tagjával, köztük négy vezetőjével végeztek az Egyesült Államok különleges erői a Szíria területén végrehajtott előző napi akcióban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.


Az amerikai védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a művelet során megölték Abu Szajjafot, aki a Szíriában és Irakban jelentős területeket, köztük olaj- és földgázmezőket uraló szélsőséges milícia egyik pénzügyi vezetője volt. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigránscsoport pedig arról számolt be, hogy az áldozatok között volt a terroristacsoport „helyettes védelmi minisztere”, egy kommunikációs vezetője és egy meg nem nevezett tisztségviselője is.

A rajtaütés során az amerikai katonák őrizetbe vették Abu Szajjaf feleségét, akit jelenleg Irakban tartanak fogva. Az amerikaiak azt gyanítják, hogy a nő is fontos szerepet játszott a dzsihadista szervezet vezetésében. Az akció során, amelyben egy amerikai sem sérült meg, kiszabadítottak egy fiatal jezidi nőt is, akit a jelek szerint rabszolgaként tartott fogva Abu Szajjaf és felesége.

Ez volt az Egyesült Államok második szárazföldi katonai akciója Szíria területén az országban négy éve tartó polgárháború során. Az előző, sikertelen bevetésen tavaly nyáron egy túszul ejtett újságírót, James Foley-t próbálták meg kiszabadítani az Iszlám Állam fogságából. Foley-t nem sokkal később lefejezte az Iszlám Állam.