310 milliót buknak a kulturális szervezetek az NKA miatt?

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Kulturális szervezetek nem tudnak indulni uniós pályázatokon, mert a Kulturális Alap elutasította az önrész-pályázatokat. Erdélyi rendezvényekre sem jut pénz, csak Ákos népszerűsítésére.


Bár több magyar kulturális szervezet is sikerrel pályázott az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében, úgy néz ki, az elnyert közel 312 millió forinthoz nem jutnak hozzá. A Nemzeti Kulturális Alap ugyanis négy szervezet kivételével elutasította a pályázók önrész-pályázatát. A pályázó szervezetek most a színház.hu-n közleményt adtak ki, melyben azt írják: értetlenül állnak a döntés előtt, és a kialakult helyzet – aktuális és hosszú távú – rendezése érdekében szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap illetékeseit. Úgy érzik, az NKA döntése „magas színvonalú, innovatív, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő művészeti projekteket lehetetlenítenek el, nem csak Budapesten, hanem többek között Pécsett, a konvergencia régiókban és a kultúrától elzárt településeken egyaránt”. Emlékeztetnek, hogy a korábbi években az állam, a megpályázott önrész jelentős részének átvállalásával, hozzájárult az Európai Unió kultúrával foglalkozó pályázataihoz, hiszen Magyarországnak is érdeke, hogy továbbra is az európai kultúra része maradjon. Az aláírók: Artopolis Egyesület, Frenák Pál Társulat - Kortárs Táncért Alapítvány, Közelítés Művészeti Egyesület, Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., Műhely Alapítvány, Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Sín Kulturális Központ, Utca-Szak Kulturális Egyesület. Az ügyben megkerestük az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumát. Kiderült, hogy nem olvasták az alkotók közleményét, és kérdéseinkkel a főigazgatóhoz irányítottak, aki csak pénteken lesz elérhető.

Erdély nem, Ákos igen

Szintén csütörtöki hír, hogy az NKA idén nem ítélt meg támogatást a Kolozsvári Magyar Napoknak és a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű marosvásárhelyi magyar napoknak. Gergely Balázs, a kolozsvári rendezvény főszervezője a Krónika című napilapnak elmondta, értetlenül áll az NKA döntése előtt, hiszen a budapesti intézmény a magyar napok legfontosabb támogatójának számított az elmúlt években. A kulturális alap nem mindenkivel ennyire szőrös szívű: 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad annak a nyertes pályázónak, aki elviszi Ákos Karcolatok című jubileumi műsorát a Párizsi, a Moszkvai és a Római Magyar Intézetbe.