3000 dolgozót elküldtek a kereskedelemből

Forrás: VS.hu

-

Májusban csaknem háromezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek – írta a Népszabadság a KSH adataira hivatkozva.


Az elbocsátási hullám nagyobbrészt a kiskereskedelmet sújtotta, az alkalmazottak száma csaknem 2600 fővel csökkent három hónap alatt, míg a többieket a nagykereskedelmi társaságoktól küldték el. A KSH adataiban ráadásul csak a legalább ötfős vállalkozások szerepelnek - teszik hozzá.


A kereskedelmi vállalkozások elsősorban részmunkaidős munkavállalóiktól váltak meg, februárhoz képest a számuk 2300-zal csökkent. A teljes munkaidősök száma májusban emelkedett ugyan áprilishoz viszonyítva, ám a februári adathoz képest mintegy 700 fős csökkenést mutatnak az adatok.

Aki maradt, annak jóval többet kell dolgoznia, mint korábban.

Májusban az alkalmazottaknak összesen 388 ezer túlórája volt, 70 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ennek az elbocsátások mellett az az oka, hogy az üzletek tovább tartanak nyitva - így ellensúlyozva a vasárnapi zárva tartást.