300 menekült sorakozik a határkerítésnél

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A régi horgos–röszkei, vagyis a Horgos 2 nevű határátkelőnél, a szerb oldalon várakoznak a menekültek.


Mintegy kétszáz menekült várt hajnali fél 1 óta arra, hogy megnyíljon a határátkelő, és átkelhessen Szerbiából Magyarországra. Ők sátrakban vagy takaróba burkolózva az aszfalton aludtak. Reggel további körülbelül százan csatlakoztak a várakozókhoz. A Horgos 2 nevű határátkelőhelyen reggel és este 7 között elsősorban az autópályáról letiltott járművek kelhetnek át, a migránsok a határnyitást várták, és abban bíztak, a hétfő este érkezettekhez hasonlóan ők is beléphetnek az Európai Unióba.

A határátkelőnél rögtönzött tábor alakult ki, olyan információkat is lehetett hallani, hogy hamarosan mobilvécéket is felállítanak az út mentén.

Az átkelőt nem sokkal éjfél után zárták le, előtte azonban a hatóságok beengedték Magyarországra az átkelő kapuja előtt várakozó több száz embert.

A szerbiai menekültügyi szervezetek, valamint a menekülteket segítő önkéntesek becslése szerint kedden is több százan érkezhetnek még a szerb–magyar határra.

Hétfőn több szerbiai politikus is kijelentette: arra számít, hogy a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése után megváltozik a migránsok útvonala. Hétfő este a magyar határőrség közölte a határátkelőhelyen tartózkodó menekültekkel: a zöldhatáron 35 méterenként egy-egy rendőr vagy katona áll, ezért ne próbáljanak meg ott átjutni Magyarországra.