300 ezer legóból épült a székesegyház hatalmas makettje

Fotó: facebook/durhamcathedral / Facebook

-

Egy kislány rakta fel a makett utolsó darabját.


Három év alatt, 300 ezer legóelemből építették meg az északkelet-angliai Durham székesegyházának kicsinyített mását. A projektet a világ minden tájáról érkezett egyfontos felajánlásokból valósították meg.

Az ezeréves katedrális makettje 1,7 méter magas, 3,84 méter hosszú és 1,53 méter széles, így az egyik legnagyobb legómakett, amely közösségi összefogással épült. Utolsó darabját egy hétéves kislány rakhatta fel, aki ezt a lehetőséget egy vetélkedőn nyerte el.

A székesegyház új, több mint 14 millió fontból megvalósult, Open Treasure nevű állandó kiállítóterében helyezik el a legóépítményt, ahol a templom történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.


A szomszédos Newcastle-ből való a vetélkedőn nyertes kislány


Az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó, gótikus és román stílusú katedrális több ezer érdeklődőt vonz évente; az új kiállítótér várhatóan 120 ezerrel több embert csalogat a székesegyházba.

A székesegyházat Szent Cuthbert, a középkori Anglia egyik legfontosabb szentje ereklyetartójának otthonául építették egy korábbi templom helyére. A legóépület olyan relikviák mellett foglal helyet, amelyek még a katedrális megépítése előtti időkből származnak.


A durhami székesegyház a szomszédságában lévő várral együtt városának jelképe