30 rendőr, 5 tűzoltó foglalta vissza a faültető gépet a ligetvédőktől

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A Liget-projekt ellen küzdő zöld aktivisták reggeltől sötétedésig akadályozták a fák átültetését a Városligetben.


Tizenegy ligetvédő hatolt be szerda délelőtt a volt Hungexpo-telekre a Városligetben, hogy gátat vessen újabb négy fa átültetésének. Volt, aki a fákat választotta, hogy megvédje, a többség a Németországból származó faátültető munkagépet vette célba. Ketten odaláncolták magukat a szerkezethez, amelynek a végén az utolsó kiásott fa fityegett.


A ligetvédők órákon át tartó akciója délután 4-re ért véget, a munkagépet felszabadították a karhatalmi egységek. Ekkor az utolsó aktivista is elhagyta az építési területet. Komáromy Gergely a rendőrök eljárását korrektnek nevezte, csak egy incidenst kifogásolt, amikor


egyik társnője száját és orrát is befogták, hogy ne kapjon levegőt.

Kedden négy fát ültettek át a telken belül, szerdán is kiemeltek négyet, ezek közül kettő sorsa függőben van. Az egyik mocsaras földlabdában ázva várja a holnapot, a másik a faátültető gép markolatában. A ligetvédők úgy tudják, az egyik a telken kívülre, a George Washington-szobor mellé kerülne, a másik a tahitótfalui fakórházba. Ami biztos, hogy a civilek egy fát sem engednek kitelepíteni a területről, ahová a kormány a Magyar Zene Házát akarja felépíteni a Liget Budapest Projekt első elemeként.

A ligetvédők kedden is könnyen bejutottak a területre, erről az eseménysorról itt írtunk. A behatolás két okból egyszerűsödött le az egyébként elzárt területre. Az egyik vaskapu leszakadt a nagy szélben, miután a zsanérja megfáradt. A nyáron még tízesével szolgálatot teljesítő biztonsági őrök számát ötre csökkentették. A szabaddá vált út tehát a zöldek ölébe hullott, és nem haboztak élni ezzel.

A ligetvédők azt kiabálták, a projektet vissza kell vonni. Ha nem teszik meg, a kormányt fogják eltakarítani. Nemcsak a faátültetést, minden további munkálatot úgy fognak hátráltatni, ahogy csak bírják.


Faátültető munkagép a ligetvédők fogságában


Megkérdőjelezett civilek

A projektet menedzselő Városliget Zrt. kérdéseinkre keddi közleményével válaszolt. Ebben azt írta, 7 fát az elkerített területen belül helyeznek el, 1 egyed az építési területen kívül kap új otthont. „Az érintett fák közül 6 mérete és egészségügyi állapota megengedi, hogy a rendelkezésre álló technológia segítségével azonnal átültessék. 2 egyed esetében a gyökérzet feltárása, kiszabadítása (egybenőtt az egyik elbontott Hungexpo-irodaépület alapzatával) és felmérése zajlik.”

A társaság arra emlékeztetett, hogy a jelenleg használatos faátültetési technológiát, az átültetés munkafázisait az illetékes szakemberek részletesen bemutatták a Liget Park Fórumon. Sajnálatos módon a tiltakozók a meghívás ellenére nem tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a tájékoztatáson.

„Mindezek ismeretében megkérdőjelezhető, hogy a magukat ligetvédőknek nevező személyek – akik a mai napig nem hoztak létre az általuk hangoztatott ligetvédő cél érdekében semmiféle civil szervezetet, egyesületet – valóban a Városliget zöldfelületének megőrzése érdekében tevékenykednek. Hiszen ez esetben nem akadályoznák a faátültetéshez, a zöldfelületek védelméhez kapcsolódó munkálatokat.”

A Városliget Zrt.-nek az a célja, hogy egyetlen egészséges fát se vágjanak ki, mindösszesen 44 fát vágnak majd ki. A park 7105 fájából 226 van útban. Ezeket a fákat mind alaposan megvizsgálták, ennek alapján 182 alkalmas arra, hogy más helyre ültessék át a parkon belül. „44 fa esetében azonban az átültetésnek a fa állapota vagy egyéb jellemzője miatt nem lenne értelme, ezek lesznek tehát a pótlandó fák” – tudatta a projektcég.

A ligetvédők csütörtökön a kormányhivatalnál fogják kérni a fák kivágására, átültetésére vonatkozó engedély visszavonását. A fák átültetése szerintük a fák halálát fogja eredményezni.