30 millió dolláros vérdíj a lázadók vezérére

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Harmincmillió dollárt ajánlott fel Szaúd-Arábia annak, aki a jemeni húszi lázadók vezetőjének, Abd-ul-Malik al-Húszinak a nyomára vezet - közölte vasárnap este az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.


A híradás szerint a szaúdi hatóságok közzétették az Anszárulláh síita lázadószervezet terrorizmussal vádolt negyven aktív tagjának a névsorát. Köztük szép számban vannak a szervezet vezetői és hadműveleti parancsnokai. Rijád öttől harmincmillió dollárig terjedő összeget ajánlott fel annak, aki olyan információkkal látja el a hatóságokat, amelyek alapján ártalmatlanítani lehet a listán szereplő személyek valamelyikét. Abd-ul-Malik al-Húszi fejére harmincmillió dolláros vérdíjat tűzött ki, és húszmillió dollár üti a markát annak, aki a lázadóvezér legközelebbi bizalmasának, Száleh asz-Szamadának a nyomára vezet.

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháborús állapotok uralkodnak, az Irán által támogatott, Ali Abdallah Száleh volt jemeni elnökhöz hű síita húszik harcolnak a Abed-Rabbó Manszúr Hádi hivatalban lévő jemeni elnökhöz lojális hadsereg ellen. 2015 márciusában a szaúdiak vezette katonai koalíció is belépett a háborúba, légierővel támogatja a kormányerőket. A katonai szövetség vasárnapra virradóra több légicsapást mért a lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, válaszul arra, hogy előzőleg a húszik ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre.