30 ezer magyar vesztette el a rokkantnyugdíjat

-

20 ezren azért nem kapnak, mert jobban vannak. 10 ezren nem kérték az állapotuk felülvizsgálatát, ők azért nem jogosultak. De többen dolgoznak.


Az elmúlt két évben, a rokkantsági rendszer átalakítása óta több mint 30 ezren estek el a rokkantnyugdíjtól – írja a Magyar Nemzet. Ezek egy része (20 070 ember) azért nem jogosult többé az ellátásra, mert „oly mértékben javult az állapotuk, hogy már nem minősülnek megváltozott munkaképességűnek” – mondta Rétvári Bence. Egy másik része az embereknek (10 455) nem ment el állapotának felülvizsgálatára, így elesett a jogosultságtól. Rétvári egy szocialista képviselő, Korózs Lajos kérdésére adta ezt a választ.

A rokkantnyugdíjban eddig 200 ezer magyar volt érintett. Azok a rokkantnyugdíjasok, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, kérhetik az ellátás helyett az öregségi nyugdíj megállapítását, ezzel a lehetőséggel eddig 13 ezren éltek.

Az új rendszer egyrészt az ellátásra jogosultak állapotát is felülvizsgálja, másrészt szigorúbban bírálja az igénylőket. 2012 óta több mint 60 ezer ember kérelmét utasították vissza. A rendszer átalakításával járó adminisztráció nőtt, Rétvári szerint jelenleg 30 ezer esetben késik az elbírálás.

A Magyar Nemzet cikke szerint, bár az ellátás átlagos összege nem nőtt az elmúlt években, többen tudtak munkát vállalni a nyugdíjuk mellett a hatóság munkaközvetítésével. A 2012-től bevezetett rehabilitációs kártya egészségkárosodott személy foglalkoztatása esetén teljes munkáltatói járulékmentességet biztosít legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százalékáig.