"30 éve nem volt ekkora terrorveszély"

Fotó: MTI/EPA / Mohamed Meszara

-

A Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély jelenleg a legnagyobb az utóbbi harminc évhez képest – közölte Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője a BBC Radio 4-nak adott interjújában.


Az elhárítás vezetője szerint a folyamatosan fejlődő technológia miatt jelenleg a legnagyobb terrorfenyegetettséggel néz szembe az Egyesült Királyság, és ez a veszély folyamatosan nő.


Elmondása szerint az elsődleges veszélyforrások, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat internetes programok és kommunikációs eszközök segítségével próbálják a gyűlöletkeltő üzeneteiket eljuttatni Nagy-Britanniában azokhoz, akiknél hallgató fülekre találnak. Parker közölte, az MI5-nak képesnek kell lennie „navigálni” az interneten annak érdekében, hogy megtalálja a terroristák kommunikációs csatornáit. „Szükség van arra, hogy képesek legyünk az adathalmazok között összekötni a pontokat, hogy megtaláljuk és megállítsuk a nekünk ártani akaró terroristákat, mielőtt a terveiket végrehajtanák. Ebben meglehetősen sikeresek voltunk az utóbbi években, de ez egyre nehezebbé válik annak fényében, hogy a technológia egyre gyorsabban fejlődik.”

Az elhárítás vezetője hangsúlyozta, az ügynökség nem érdekelt az emberek magánéletében való „turkálásban”, és nem ellenőrzik a lakosság internetes tevékenységét.


Nagyobb együttműködésre törekednek a netes oldalakkal

Parker szerint az internetes vállalatoknak meg kellene osztaniuk a potenciális fenyegetéssel kapcsolatos adataikat. Nehezményezte azt, hogy bár bizonyos internetes közösségi oldalak törlik a nem megfelelő felhasználófiókokat és tartalmakat, erről nem tájékoztatják a hatóságokat. „Ha van valami, ami a terrorizmussal, gyermekek szexuális kihasználásával vagy más szörnyű bűncselekménnyel kapcsolatos, az adott cég miért nem számol be róla?!” Hozzátette, szükség volna egy olyan nemzetközi egyezményre, amelynek alapján a cégek együtt tudnának működni a biztonsági szolgálatokkal a saját ügyfeleik és a társadalom védelme érdekében.

A brit kormány hamarosan megvitatja a vizsgálati hatáskörök (investigatory powers) nevű törvényjavaslatot, amely egyebek közt kiterjesztené a brit biztonsági szolgálatok hatáskörét, és arra kötelezné az Egyesült Királyság internetszolgáltatóit, hogy elmentsék és a hatóságoknak elérhetővé tegyék az ügyfeleik adatait.


Nem a menekültek jelentik a fő veszélyt

Parker a rádiónak adott interjújában elmondta azt is, hogy az utóbbi tizenkét hónapban a brit hatóságok hat terrortámadást hiúsítottak meg belföldön, egy közleményben pedig arról számolt be, hogy kilenc másikat külföldön akadályoztak meg. Az Európába áramló menekültek áradatára kitérve azt mondta, hogy tudatában vannak a történéseknek, de nem ezt tartják a fő fenyegetésnek.

A brit sajtó korábbi beszámolói szerint jelenleg háromezer olyan „hazai” iszlamista tartózkodik a szigetországban, akik bármikor támadást hajthatnak végre az alkotmányos monarchia városaiban. A 2007-es adatok szerint akkor mintegy kétezer szimpatizánsa volt az al-Kaidának. A belügyminisztérium szeptemberben arról számolt be, hogy 2014 márciusa óta 299 embert tartóztattak le terrorizmus vádjával.