30 év börtönt kapott a mecset felgyújtásáért

-

Harminc év börtönre ítélték azt a férfit, aki tavaly ősszel Floridában felgyújtott egy mecsetet.


Az elkövető, a 32 éves Joseph Schreiber elismerte a bűncselekményt, és nem vitatta annak súlyosságát. Írásos nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy tettét nem gyűlölet motiválta, hanem aggodalom. Felszólította az amerikai muzulmán közösségeket, hogy „békéljenek meg Amerikával, békéljenek meg Izraellel, és hagyjanak fel a támadásokkal”.

A gyújtogatásnak nem volt áldozata, sérülés sem történt.

Schreiber 2016. szeptember 11-én, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizenötödik évfordulóján gyújtotta fel a floridai Fort Pierce Iszlám Központját, amelyben mecset is található. Ritkán ugyan, de ebbe a mecsetbe járt Omar Mateen, az orlandói melegbárban elkövetett tömegmészárlás elkövetője is, aki 49 embert ölt meg és 53-at megsebesített.

Vádbeszédében Steve Gosnell ügyész hangsúlyozta: a vádlott bevallotta a nyomozóknak, hogy azért gyújtotta fel az Iszlám Központot, mert szerinte „a muszlimok megpróbálnak beférkőzni a kormányunkba”, és mert „az iszlám tanításait teljes mértékben jogelleneseknek kellene nyilvánítani”. Schreiber még a gyújtogatás előtt az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy „az iszlám teljes egészében radikális”, és minden muszlimot terroristaként és bűnözőként kellene kezelni.

Schreiber korábban már kétszer volt börtönben lopásért.