3 szavazaton múlt, hogy Koszovó az UNESCO tagja legyen

Fotó: AFP / ARMEND NIMANI

-

Nem fogadta teljes jogú tagjai közé Koszovót hétfőn Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO.


A 195 tagállam legalább kétharmadának támogatására lett volt szükség az Albánia által beterjesztett kérelem elfogadásához, amelyről az ENSZ Közgyűlése 38. ülésszakán szavaztak.


„A Közgyűlés a határozattervezet elfogadása ellen szavazott” – jelentette be a szavazást követően az ülést vezető elnök, Stanley Mutumba Simataa, Namíbia tájékoztatási és kommunikációs miniszterhelyettese. A jelen lévő országok képviselői közül 92-en szavaztak igennel, 50-en nemmel, 29-en pedig tartózkodtak. A tagfelvétel elfogadásához legalább 95 támogató szavazatra lett volna szükség.

Koszovót, amely 2008-ban kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét, az ENSZ 111 tagállama ismerte el, teljes jogú ENSZ-tagságát azonban Oroszország blokkolta.

A hétfői szavazást Oroszország és Szerbia hevesen ellenezte, az utóbbi ország határozati javaslatot is benyújtott a tagfelvételi kérelemről szóló döntés elhalasztásra, de azt a közgyűlés 88 nem, 58 igen és 22 tartózkodás mellett elvetette. Az ENSZ Közgyűlése ezt követően szavazott a koszovói tagfelvételről.

Szerbia elsősorban attól tartott, hogy a csatlakozással a többségében muzulmán vallású, albán lakosságú Koszovó felügyelete alá kerülne a szerb ortodox egyház négy világörökségi helyszíne, köztük Peja, Gracanica és Decan kolostorai.

„Csak három szavazat hiányzott. Ez csak egy kis vereség egy hosszú úton” – mondta Petrit Selimi koszovói külügyminiszter-helyettes.
„Koszovó nem önálló állam, a terület az ENSZ irányítása alá tartozik. Logikus a (csatlakozási kérelem) elutasítása” – mondta még a szavazás előtt Darko Tanaskovic, Szerbia UNESCO-nagykövete. Eleonora Mitrofanova, Oroszország nagykövete szerint „a helyzet Koszovóban nem stabil. A jelöltség megvizsgálása korai volt” – tette hozzá az orosz nagykövet, aki bírálta az ENSZ szakosított szervezetének „politizálódását”.