3 nap alatt 5000 menekült ért Európába

-

A Földközi-tengeren hányódó 25 hajóból mentettek ki több mint 5000 embert a hétvégén.


A mentést brit, máltai, belga és olasz vízi járművek, illetve izlandi és finn repülőgépek végezték a Triton nevű uniós misszió keretében. 2015-ben eddig ez volt a legnagyobb menekülthullám, ami elérte Európát. Az akció során 17 halottat is találtak.
A menekültek Líbiából és Szíriából érkeztek, és Olaszországban viszik partra őket. Az országba egyébként év eleje óta rajtuk kívül 36 ezer migráns érkezett.

Hétfőn Franciaország és Németország egyaránt jelezték, hogy nem értenek egyet az Európai Unió tervezett áthelyezési illetve befogadási kvótáival. Az Európai Bizottság múlt héten előterjesztett terve nem találta meg az egyensúlyt a szolidaritás és a felelősség között, jelezte közös közleményben a két ország belügyminisztere. Véleményük szerint a terv csak akkor működhet, ha az országok, amelyeket először érnek el a migránsok Európában, megerősítik az uniós határok őrizetét.

A bizottság tervezete értelmében két év alatt 40 000 szíriai és eritreai menekültet kéne áthelyezni a 23 tagállam valamelyikében.
Magyarországnak összesen 1134 menekültet kellene befogadnia, ami több mint a kétszerese annak, amennyi menekült Magyarországon tavaly bármilyen védelemben részesült (550 fő).

Magyarország határainál egyébként összesen 1389 migránst fogtak el pénteken, szombaton, illetve vasárnap. A rendőrség által közzétett információk szerint Bács-Kiskun megyében gyermekek is akadtak közöttük, és többségük menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, Csongrádba pedig főként Afganisztánból érkeztek.