3 milliót ítélt a strasbourgi bíróság egy megvert roma férfinak

Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin / Europress/AFP/Frederick Florin

-

A megvert férfi azt kifogásolta, hogy a magyar hatóságok a támadás rasszista indíttatását nem vizsgálták elég alaposan, hiába „büdös cigányozott” a támadó.


Első fokú ítéletében elmarasztalta kedden Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy rasszista támadást.

A pert egy szegedi fiatal indította a magyar állam ellen, miután 2011 januárjában megtámadta őt egy férfi, aki rendőrként azonosította magát, de később kiderült róla, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozik.

A támadó ellen közösség tagja elleni erőszak miatt indított eljárást az ügyészség, de végül a rasszista indíttatás az ügyészség szerint nem volt igazolható, ezért azt az eljárást megszüntették a vádlott ellen, akit végül garázdaság miatt ítéltek el, egy év próbaidőre bocsátották.

A strasbourgi bírák nem jogerős ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették a diszkriminációnak az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett tilalmát a megalázó vagy embertelen bánásmódot tiltó passzussal összefüggésben.

A támadás idején 19 éves férfit roma származása miatt hárman inzultálták 2011 januárjában, miután barátnőjével távozott egy szegedi szórakozóhelyről. Itt avatkozott közbe a magát rendőrként azonosító támadó, aki az áldozatot a bíróság közleménye szerint büdös cigánynak nevezte. Akkor hagyták csak békén, mikor az áldozat három barátja a segítségére sietett.

Az eset után a fiatal férfit, a rendőröket értesítő barátnőjét és a támadót is egy rendőrőrsre szállították. Az áldozat azt is sérelmezte, hogy bár mindketten megsérültek, csak a támadóját vizsgálta meg orvos, az ő sérüléseit két nappal később egy háziorvos rögzítette. A támadó még a Facebookon is közzétette, hogy előző éjjel fejbe rúgott egy földön fekvő cigányt. Az áldozat ezt is csatolta eredeti feljelentéséhez.

Miután a támadó ellen a közösség tagja elleni erőszak miatti eljárást megszüntették, az áldozat panaszt nyújtott be, ezt elutasították.

A sértett azért fordult a strasbourgi bírákhoz, mert megítélése szerint a magyar hatóságok nem végeztek hatékony vizsgálatot, nem tettek meg minden szükséges intézkedést, hogy a támadás rasszista indíttatását megállapíthassák.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértéséért a bíróság első fokon 10 ezer euró kártérítést ítélt meg a megvert szegedi férfinak. A döntés ellen mind ő, mind a magyar állam két hónapon belül fellebbezhet.