3 milliárdos kárt okozott eddig a madárinfluenza

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Mostanáig hárommillió állatot kellett leölni a vírus miatt Magyarországon.


A Baromi Termék Tanács adatai szerint mostanáig 3 milliárd forint közvetlen káruk keletkezett a gazdálkodóknak a madárinfluenza miatt, és 3 millió állatot kellett leölni. A járvány azonban még tart, ezért ezek nem végleges számok.

A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett káruk is keletkezett a termelőknek. A fertőtlenítést követően minimum harminc napig nem lehet újratelepíteni az állományt, ami a teljes termékpályára kihat, a környező vágó-feldolgozó üzemeknek nem lesz alapanyaguk, ami miatt leállhat a termelés is. Csirkehúsból, pulykahúsból nincsenek készletek, de az ellátás folyamatos lesz. Kacsából és libából viszont előfordulhat készlethiány.

A tojás ára nem csak a hazai tojótyúk-állományon múlik, a nettó árakat nem lehet befolyásolni – mondta a tanács elnöke. A piacgazdaságban a kereslet és kínálat törvényszerűségei határozzák meg a tojás árát. Az áfakulcs a környező országokban magasabb, így ott az árak is magasabbak lehetnek. A baromfihús ára követi az európai és a világtrendeket.