3 milliárd forint bírság a londoni tőzsdét manipuláló magyaroknak

-

7.6 millió font - kb 3.3 milliárd forint - megfizetésére kötelezte a brit Legfelsőbb Bíróság azt a három magyart, illetve az általuk használt cégeket, akik négy évvel ezelőtt egy számítógépes programmal sikeresen manipulálták a részvények árfolyamát az angol tőzsdén.


A 7.6 millió font bírságból, és a kereskedésből származó hasznon befagyasztásából tevődik össze, és a pénzügyi felügyeletnek kell megfizetni, számolt be róla a The Times.


A magyar és svájci állampolgárságú három férfi és az ügyletekben közreműködő svájci és Seychelles-szigeteki cégek ellen 2011-ben indult eljárás. Az akkori gyanú szerint a tőzsdei árak manipulálásával mintegy 1 millió font haszonra tettek szert 2010 augusztus és 2011 július között.

A magyarok, akárcsak pár évvel korábban egy szintén 2011-ben a figyelem középpontjába került kanadai cég, a spoofing nevű technikát használták, ami gyakorlatilag ügyesen alkalmazott blöff, amelyhez kifinomult számítógépes programok segítségét is igénybe veszik.

Lényege, hogy a technikát alkalmazó nagy tételben tesz vételi vagy eladási ajánlatot, hogy azt az illúziót keltse, hogy egy részvény iránt éppen nő vagy csökken az érdeklődés. Ezt követően, a másodperc töredéke alatt az eredetivel ellentétes - és nagy haszonnal kecsegtető - ajánlatot tesz, miközben az eredetit visszavonja.

A londoni tárgyaláson a három magyar közül egyik sem volt jelen. A bíróság megbüntette az általuk a Seychelles-szigeteken bejegyzett Mineworld Limited nevű céget is, a Da Vinci Invest svájci alapkezelőt pedig, amely a határozat szerint nem tudott a manipulációról, azért bírságolták, mert szigorúbban kellett volna ellenőriznie a kereskedőket.