3 milliárd dollárt szán az EU a szíriai menekültekre

-

Az Európai Unió és annak tagországai több mint hárommilliárd eurós humanitárius támogatást nyújtanak idén a polgárháború sújtotta szíriai lakosság megsegítésére mind hazájukban, mind azon kívül - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csütörtöki londoni nemzetközi donorkonferencián.


"Reméljük, ezzel a felajánlással emberek millióinak életét tehetjük jobbá. A menekülteknek nemigen volt más választásuk, mint hogy elmeneküljenek a hazájukból. Közülük sokan mindenüket elveszítették. És most, az évek óta tartó konfliktus közepette az emberek a reményt is elveszítik. Erkölcsi kötelességünk, hogy visszaadjuk nekik a reményt" - mondta az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az unió eddig mintegy ötmilliárd eurót költött a szíriai humanitárius válság enyhítésére.

A konferencián az uniót Donald Tusk mellett Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikáért és Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos képviselte.

Londonban a brit, a német, a kuvaiti és a norvég kormány, valamint az ENSZ közös szervezésében megrendezett értekezleten hetvennél több ország küldöttei vesznek részt. A világszervezet főtitkára szerint csak az idén legalább nyolcmilliárd dollárra lenne szükség a háború következményeitől szenvedő menekültek és az őket befogadó, Szíriával szomszédos vagy hozzá közeli országok megsegítésére.