3 kérdéses népszavazás jöhet ősszel, az MSZP "minden sarkon" ott lesz

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Az MSZP azt szeretné, ha egyszerre lehetne dönteni az állami földek eladásáról, az állami vezetők kétmilliós bérplafonjáról és a vasárnapi boltbezárásról. Június 3-ig gyűjtik az aláírásokat, negyedmillió a cél. Azt ígérik, „minden sarkon, minden ház előtt ott lesznek”. Persze a kormány egy döntéssel még mindig könnyedén elejét veheti az egész akciónak.


Egyesítjük az erőinket

– mondta Nyakó István a VS.hu-nak azután, hogy kiderült, az MSZP kezdheti gyűjteni az aláírásokat a vasárnapi boltzárról. A szocialista politikus közölte: még ezen a héten egyeztetnek a szintén szocialista Gőgös Zoltánnal és a független Kész Zoltánnal, hogy mindhárom kérdés egy aláírásgyűjtő íven szerepeljen.


Gőgös Zoltán az állami földek eladásáról, míg Kész Zoltán a kétmillió forintos bérplafonról kérdezné az embereket.

Nyakó István most azt mondta, legkésőbb június 3-ig gyűjtik az aláírásokat a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, Kész Zoltánnak és Gőgös Zoltánnak ugyanis akkor kell leadnia az íveket. „Az a lényeg, hogy egy napra legyen kitűzve a három kérdés” – hangsúlyozta a politikus.

Kérdésenként 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük, de Nyakó István szerint azt szeretnék, ha legkésőbb június 3-ig legalább 250 ezer aláírás összejönne. „Ott leszünk minden utcasarkon, minden ház előtt, a földeken” – mondta a politikus. Hozzátette: a háttérmunka még ma elkezdődik, és még a héten közös sajtótájékoztatót tartanak Gőgös Zoltánnal és Kész Zoltánnal.


Van még egy sziget, ahol a jogállam csíráját igyekeznek megőrizni

- reagált a Kúria döntésére szerdán délben Tóbiás József, MSZP-elnök. Azt mondta, a Kúria nem is juthatott volna más döntésre, noha sokan nem számítottak erre. A pártelnök sajtótájékoztatóján azt kérte a Fidesztől, hogy "ne gondolkozzanak további jogi csűrcsavaráson, hagyják, hogy a nép elmondja a véleményért, és ezt tartsák tiszteletben".

Tóbiás József úgy látja, hogy a Fidesz elleni szavazás eszköze lesz a 3 igenes népszavazás:


Eljött az ideje, kimondhatjuk, minden esély megvan arra, hogy a nép véleményt mondjon a kormányról

Ezt azzal magyarázta, hogy a kormány politikájának következménye a vasárnapi boltzárról szóló kérdés, "arról kell dönteni, hogy helyes-e az irány, amit a Fidesz képvisel". Tóbiás szerint egy csatát megnyertek, most a pártnak azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy határidőre összegyűjtse az aláírásokat.

A Kúria szerdán úgy döntött, hogy nem az Erdősi Lászlóné által benyújtott kérdést hitelesíti, hanem a Nyakó István által benyújtottat. Arról, hogy a szocialisták, hogyan fogadták a hírt, itt olvashat.


Ősszel lehet a népszavazás

A népszavazás megtartásának pontos idejét egyelőre csak megjósolni lehet, ezt számos határidő és körülmény befolyásolja. Az időpontok egyelőre csak közelítőek. Minden esetben a maximális, törvényben megengedett határidőket vettük alapul.
 • Április 6. A Kúria hitelesítette az MSZP népszavazási kérdését.
 • Április 7–8. A Kúria döntésének meg kell jelennie a Magyar Közlönyben.
 • Április 12–13. A Magyar Közlönyben való megjelenés utáni 5 napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. A népszavazási kezdeményezést csak ezen ívről készített másolaton lehet támogatni.
 • Április 14. Megindulhat az aláírásgyűjtés.
 • Június 3. Az MSZP eddig akar összegyűjteni 250 ezer aláírást. Mivel a vasárnapi boltzárt a közvélemény jelentős része elutasítja, másfél hónap alatt bőven összejöhet ennyi aláírás. Az aláírásgyűjtő íveket be kell adni a Nemzeti Választási Bizottságnak.
 • Augusztus 2. A Nemzeti Választási Bizottságnak legkésőbb eddig (60 nap) kell ellenőriznie az aláírásokat. Ezt hamarabb is megteheti, de a folyamat a nyár miatt egy időre megakad. Ha ugyanis megvan a szükséges számú aláírás, tájékoztatni kell erről az Országgyűlés elnökét. Az Országgyűlés elnökének pedig az NVB elnökétől kapott tájékoztatás kézhezvételét követő legközelebbi ülésnapon kell bejelentenie a kezdeményezést.
 • Szeptember eleje: Ekkor foglalkozhat az országgyűlés a kérdéssel.
 • Szeptember vége, október eleje: Ekkor rendelheti el a népszavazást az országgyűlés. Ha több mint 200 ezer aláírás van, 30 napon belül kell elrendelni a referendumot.
 • Október vége: A népszavazás időpontját a köztársasági elnök a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat elleni jogorvoslati határidő letelte után 15 napon belül tűzi ki. A népszavazást 90 napon belüli időpontra, de legkésőbb 35 nappal a szavazás napja előtt ki kell tűzni.
 • December-január: A népszavazás lehetséges időpontja.
 • 2016 június-július: Ha a népszavazás eredményes lesz, és a többség a boltok vasárnapi nyitva tartása mellett foglal állást, az Országgyűlésnek hat hónapon belül kell erről törvényt hoznia. Legkésőbb tehát 2016 júliusig kell elfogadni a vasárnapi boltzárt megszüntető törvénymódosítást.


A kormány elébe mehet, vagy gyengítheti a népszavazást

Bőven elképzelhető, hogy a kormány elébe megy az MSZP vasárnapi boltzáras népszavazásának, és maga kezdeményezi a törvénymódosítást. Nemrég a Népszabadság írt arról, hogy a kormány már a háttérben puhatolózott a vasárnapi zárvatartás eltörléséről a kiskereskedelmi üzletláncoknál. A KDNP is úgy nyilatkozott, hogy számukra nem központi kérdés az üzletek vasárnapi zárvatartása.


Egy másik, de kevéssé valószínű szcenárió lehet még az MSZP-s népszavazás gyengítésére, ha azt a nyár közepére írják ki. Ez elvileg lehetséges, de több szereplő (NVB, országgyűlés, államfő) feszes együttműködésére volna szükség hozzá. Ha az MSZP valóban június 3-ig beadja az aláírásokat, az NVB feszített ütemben akár egy hét alatt is hitelesítheti a 200 ezer aláírást. Ha erről ezután nagyon gyorsan értesíti az Országgyűlés elnökét, szélsőséges esetben a népszavazási kezdeményezés még a tavaszi ülésszak legvégén (június 13.) vagy az ülésszak esetleges meghosszabbítása esetén valamikor júniusban az Országgyűlés elé kerülhet. Ha az országgyűlés nagyon gyorsan, még júniusban elrendeli a népszavazást, és a köztársasági elnök is nagyon gyorsan lép, legkorábban augusztus első felére tűzhetné ki népszavazást. Épp arra az időre, amikor mindenki szabadságon van.