3 év után ismét lecsaptak a szomáliai kalózok

Fotó: No Frills Excursions CC-BY / István Hajdu

-

Kalózok foglaltak el egy iráni halászhajót a szomáliai partoknál. Három év óta ez volt az első hajó, amely birtokukba került. Amikor a kalózok aktivizálódnak, az illegális halászat csökken.


A héten kalózok támadtak meg és foglaltak el egy iráni hajót, amely törvényellenesen halászott a szomáliai vizeken – közölte Alan Cole, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) munkatársa.

A szomáliai partoknál csökkent a kalóztámadások gyakorisága, egyebek mellett a nemzetközi közösség által felállított járőröknek köszönhetően. 2011-ben, tevékenységük csúcspontján, a kalózok több mint 700 embert ejtettek túszul, a 2012 májusa és az iráni hajó mostani elfogása közötti időszakban azonban egyetlen támadás sem járt sikerrel.

A kalózok támadásaikat eredetileg a saját halászati területeik védelmével indokolták, annak ellenére, hogy később váltságdíj reményében jachtokat és teherhajókat is elfogtak.


A kalóztámadások elszaporodásával csökkent az illegális halászat, de a kalózok visszaszorításával ismét virágzásnak indult.

Alan Cole szerint miután ismét fennállnak a kalózkodás megjelenését előidéző feltételek, félő, hogy ismét megindul a nagyszabású kalózkodás.