3 dologban biztosan nem enged a kormány a tiltakozó pedagógusoknak

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Marad az állami fenntartás, nem lesz tankönyv-liberalizáció, és nem csökkennek az óraszámok sem – erről egy magas rangú kormányzati forrás beszélt a VS.hu-nak.


Érdemben tárgyal a kormány a tiltakozó pedagógusokkal, de van három olyan sarokpont, amiben Orbán Viktor biztosan nem fog engedni – erről beszélt egy magas rangú kormányzati forrás a VS.hu-nak. A Tanítanék mozgalom 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, többek között a szegregáció megszüntetését, a tanulók terheinek csökkentését, vagy a pedagógus életpályához kapcsolódó ellenőrzések, minősítések felülvizsgálatát követelik.

Informátorunk szerint a Közoktatási Kerekasztal tárgyalásaiban résztvevő Palkovics László államtitkár mandátuma valóban a megegyezésről szól, három elég sarkalatos ügyben azonban Orbán Viktor nem enged a tiltakozóknak. Így biztosan maradnak állami kézben az iskolák.


Valószínűleg nem a keddi volt az utolsó tiltakozás


Az idézett kormánytisztviselő szerint Orbán Viktor ebben látja a garanciát az esélyegyenlőség növelésére az oktatásban. „Ha változna a fenntartó, nagyon hamar ismét eljutnánk ahhoz az állapothoz, hogy a szegényebb települések rosszabb, a gazdagabbak jobb feltételeket nyújtanak a gyerekeknek” – magyarázta informátorunk.

Ugyanígy nem változik a tankönyvellátás rendje sem, maradnak az egyentankönyvek – bár a kínálat esetleg szélesedhet. Forrásunk szerint ennek az az oka,hogy csak így biztosítható az ingyenes tankönyvellátás. „Mivel magánkiadók úgysem fognak nonprofit alapon tankönyvet készíteni, nincs más megoldás. A kormány nem akarja ezt a 10-12 milliárdos piacot újra megnyitni nekik” – szólt az indoklás.

Végül a harmadik az óraszámok kérdése. Itt a kormány egyszerűen úgy gondolja, hogy az egész napos iskolához másképp nem lehet biztosítani a személyi feltételeket.

A Tanítanék mozgalom keddi demonstrációján Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt mondta, két hetet adnak a kormánynak, hogy érdemben foglalkozzon a követeléseikkel.