3,5 Instagramot ér a Real Madrid – a világ legértékesebb klubjai

Fotó: AFP / ANDER GILLENEA / AFP / ANDER GILLENEA

-

HÁTTÉR

Sosem volt két spanyol csapat a Forbes legértékesebb csapatokat felmérő listájának élén, egészen 2013-ig. A gazdasági lap számításai szerint a United értéke csökkent, a top20-ba pedig egy váratlan szereplő is berobbant.


A Forbes évente felméri, hogy az adott évben melyek voltak a világ legértékesebb futballklubjai. Mióta a rangsort elkészítik, soha nem volt az első két helyen két spanyol egyesület – egészen 2013-ig. A 2012-2013-as szezon adatai alapján ugyanis a Real Madrid lett a legértékesebb futballklub, tavalyhoz képest 4 százalékkal ér többet (3,44 milliárd dollárt). Ez 3,5-szer nagyobb összeg, mint amennyiért a Facebook 2012 áprilisában felvásárolta az Instagramot. A második helyre a Barcelona futott be, 3,2 milliárd dollárt érnek (23 százalékkal többet, mint egy évvel korábban). Sir Alex Ferguson utolsó éve nem volt túl jövedelmező a Manchester Unitednek, amely ugyan a harmadik legtöbbet éri, de értéke 11 százalékát vesztette el 2012-höz képest. Jövőre a legnagyobb focibizniszben, a Bajnokok Ligájában sem fognak szerepelni, viszont mégsem 55 millió dollár fog kiesni a költségvetésből, csak 35, mivel nagyon jövedelmező szponzorszerződést kötöttek a Chevrolet-vel. Hét év alatt 559 millió dollárt keresnek majd azzal, hogy az autógyártó logóját viselik a vörös mezeken.Meglepő csapat a top20-ban

A legértékesebb húsz csapat közé olyan klubok is bekerültek, mint például a Borussia Dortmund (11.), a Schalke (12.) vagy a Napoli (20.), de a legérdekesebb szereplő egyértelműen az idei BL-döntős Atlético Madridot (17.) is megelőző török Galatasaray. A Didier Drogbát és Wesley Sneijdert is soraiban tudó török bajnok 347 millió dollárt ér, nemrégiben kötött szponzori szerződést az Opellel, a W Collectionnel és a HCL Infosystems-szel.


A Forbes módszertanáról

A Forbes a vállalati tőkével és adóssággal számol, számításaik a csapatok stadionjain alapulnak. Csak a 2012-2013-as szezon bevételi adatait vették figyelembe, ezeket amerikai dollárra számítják át, méghozzá a pénzügyi év végének váltószámaival. A bevételek kivételével minden számítást a Forbes végzett, a bevételi adatok pedig a Deloitte Football Money League jelentéséből származnak.